Home / ACTUALITATE / CCR decide marți dacă îi scoate pe ofițerii de informații de sub controlul politic impus de Oprea

CCR decide marți dacă îi scoate pe ofițerii de informații de sub controlul politic impus de Oprea

Curtea Constituțională a României (CCR) judecă marți o modificare legislativă, operată de fostul vicepremier pentru siguranță națională, Gabriel Oprea, cu scopul de a-și subordona serviciile secrete. Curtea a amânat deja speța de două ori până acum, anunță Newsweek.ro.

Care a fost cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut România?

View Results

Loading ... Loading ...

Este vorba de o modificare adusă Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, prin care a fost crescut gradul de dependență a ofițerilor de informații față de șefii lor numiți politic, favorizând politizarea acestor instituții.

În acest mod, Oprea și-a extins influența asupra serviciilor secrete și, implicit, puterea sa politică. Această modificare a produs efecte ireparabile în sistemul de securitate naţională.

Modificarea legislativă a fost inițiată, în 2011, de căte Gabriel Oprea, pe vremea când acesta era ministru al Apărării în Guvernul Boc, Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare cu două alineate.

Modificările au fost aduse articolului 85, unul dintre articolele care reglementează „trecerea în rezervă sau direct în retragere a cadrelor militare“.

La alin. 1 au fost introduse două litere noi care prevăd că trecerea în rezervă sau direct în retragere are loc: „m) în cazul neavizării în vederea acordării autorizaţiei de acces la informaţii clasificate sau certificatului de securitate, la retragere ori în cazul în care aceste documente nu sunt revalidate, din motive imputabile cadrului militar în condiţiile legii; n) după punerea la dispoziţie, potrivit legii, ca urmare a limitării nivelului de acces la informatii clasificate, atunci când nu se identifică o funcţie corespunzătoare gradului deţinut cu o prevedere a nivelului de acces la informaţii clasificate înscrisă în fişa postului, la nivelul acordat după limitare“.

Cele două alineate s-au transformat rapid într-un instrument de presiune asupra ofițerilor de informații. Din acel moment, retragerea certificatului de acces la informații clasificate a devenit un instrument eficient al politicienilor de a scăpa de ofițerii de informații incomozi.

Asta în ciuda faptului că retragerea accesului se face în situații justificate, cu respectarea legilor în domeniu, însă dovedirea ilegalității este uneori dificilă de demonstrat.

Din acest motiv, oamenii din serviciile secrete stau cu sabia lui Damocles deasupra capului, fiind permanent la dispoziția șefilor. Mai ales că lucrurile acestea se petrec, din păcate, și cu complicitatea conducerii ORNISS.

Sesizată cu o excepție de neconstituționalitate a celor două aliniate, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis să oblige Curtea de Apel București (CAB), instanța de fond, să trimită speţa la Curtea Constituțională pentru a stabili dacă prevederea este în acord cu Legea fundamentală.

Prevederile în cauză sunt considerate ”neclare și lipsite de previzibilitate”, ”permit îngrădirea dreptului la muncă” și ”instituie o inegalitate între drepturile celor trecuți în rezervă pentru motive imputabile și ale celor trecuți în rezervă din motive neimputabile”, încălcând astfel art. 1, 16 și 41 din Constituție.

Dacă ați fi puși în situația de a negocia lucrurile acestea, ce ați alege?

View Results

Loading ... Loading ...

Urmărește-ne și pe TWITTER!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

CITEȘTE ȘI:

Intrarea în Târgoviște, permisă doar cu parolă pentru a nu deranja PSD și Dragnea – VIDEO

Zegrean, despre noua amânarea a CCR pe speța Dragnea: ”Se fac jocuri! Nu se poate așa ceva!”

Mazăre face circ în aeroportul din Paris, după respingerea azilului! Se tăvălește pe jos, refuză să urce în avion

Avocatul României la CEDO a minţit Curtea de la Strasbourg ca să-l ajute pe Liviu Dragnea

About expresmedia.ro

Check Also

Ecaterina Andronescu amenință că va pleca din România dacă va fi chemată la DNA

Ecaterina Andronescu a anunțat, miercuri seară, la România TV că va pleca din țară dacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Expres Media will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
%d blogeri au apreciat: