Home / ACTUALITATE / Badea și Antena 3, condamnați să plătească daune morale de 25.000 de lei pentru insulte

Badea și Antena 3, condamnați să plătească daune morale de 25.000 de lei pentru insulte

Realizatorul TV Mircea Badea și postul Antena3 trebuie să plătească daune morale în valoare de 25.000 de lei scriitorului Florin Toma, potrivit unei sentințe judecătorești definitive. Motivul: Badea l-a jignit dur pe scriitor, într-o manieră care a depășit sfera pamfletului, relatează Ziare.com.

Decizia a fost dată luna trecută de Tribunalul București. Practic, magistrații au menținut o decizie similară dată de Judecătoria Sectorului 1. „Respinge apelul ca nefondat. Definitiva”, este minută Tribunalului București.

Insultele

Totul a început pe 1 februarie 2016, atunci când Mircea Badea l-a jignit pe scriitorul Florin Toma în emisiunea „În gură presei”. Potrivit cererii de chemare în judecată, scriitorul a reclamat că realizatorul TV a avut mai multe formulări batjocoritoare și insultătoare la adresa sa.

Expresiile folosite au fost „…morsă incompetentă…, burdihan mare…operă de trei parale, la propriu…ochii înecați în osânză…Toma slutu’ și uratu’… Toma grosu’ și artagosu’…îl șterge la fund cu limba de mătase…când scrii harnelile alea de le scrii…netalentat și prost…”. Alte aprecieri au vizat denigrarea operei lui Florin Toma, calitatea sa de scriitor, finalmente fiind exprimate gesturi cu conotație sexuală.

„Adevăratul scop al emisiunii a fost de denigrare, de efectuare a unui atac la persoană și lezarea imaginii”, s-a plâns scritorul.

Cererea lui Florin Toma adresată postului Antena3 de a primi scuze și de a beneficia de un drept la replică a fost respinsă.

Afirmațiile ar fi fost făcute cu intenție

Instanța care a dat prima decizie, Judecătoria Sectorului 1, arată că Mircea Badea, în calitatea să de realizator TV, trebuie să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale oricărei persoane, printre care și dreptul lui Florin Toma la imagine, respectarea demnității și onoarei acestuia, „iar afirmațiile au fost făcute în mod deliberat, deci cu intenție”.

Potrivit motivării, instanța a apreciat că în acest caz este îndeplinită și cerința existenței prejudiciului moral-constând în lezarea imaginii ori a onoarei unei persoane.

Instanța a explicat prejudiciile morale

„În cazul de față este vorba de un prejudiciu moral constând în suferința psihică ce a fost cauzată reclamantului (Florin Toma- n.red) de fapta paratului (Mircea Badea- n.red), precum și de consecințele negative asupra reputației profesionale a reclamantului (Florin Toma- n.red), în sensul discreditării acestuia”, mai arată magistrații.

„De asemenea, s-au creat premisele unei situații de inferioritate a reclamantului, prin trimiterile făcute la aspectul său fizic, cu depășirea caracterului de pamflet al demersului jurnalistic”, au concluzionat judecătorii.

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

About expresmedia.ro

Check Also

Radiografia spitalului Săpoca: personal nepregătit, salarii uriașe, pacienți legați de pat, camere neaerisite

Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă  Săpoca (judeţul Buzău) a cheltuit luna trecută …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: