Home / ACTUALITATE / Avocatul poporului, Ciorbea, cercetat de DNA într-un mega dosar cu jumătate de miliard pagubă

Avocatul poporului, Ciorbea, cercetat de DNA într-un mega dosar cu jumătate de miliard pagubă

Ciorbea împreună cu alți lideri sindicali au administrat în mod fraudulos, vreme de mai mulți ani, patrimoniul sindicatelor, o avere care nu le-a aparținut și care se ridică la aproximativ o jumătate de miliard de dolari în decembrie 1989. Practic au jefuit la comun averea sindicatelor dispunând în mod nelegal, vreme de mai mulți ani, de bunurile preluate prin fals și înșelăciune, scrie Investigative Report.

Prejudiciul uriaș adus de Ciorbea și complicii lui Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) a rămas, iar procurorii au indicat deja calea civilă pentru recuperarea lui. Anul acesta, pe rolul instanțelor de judecată, a fost repus cazul preluării ilegale a patrimoniului UGSR printr-o acțiune penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, unde Miron Mitrea l-a indicat sub jurământ, ca principal responsabil, pe Victor Ciorbea singurul jurist care știa ce face.

Victor Ciorbea, alături de alte persoane, a fost cercetat de procurorii Secției de Combatere a Corupției din DNA pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și un prejudiciu de aproape o jumătate de miliard de dolari, la sesizarea fostului șef al UGSR, Ștefan Călinescu.

Faptă, pedepsită cu până la 20 de ani de pușcarie, a intrat însă prea târziu în atenția Parchetului, în anul 2011, la două decenii după comiterea ei, iar procurorul DNA a fost obligat să dispună neînceperea urmăririi penale împotrivă lui Victor Ciorbea întrucât în raport cu pedeapsa prevăzută de lege la data săvârșirii faptei a intervenit prescripția răspunderii penale.

Asta înseamnă că până la împlinirea termenului de prescriere a infracțiunii asociate, de către procuror, faptelor sale, Ciorbea a fost pasibil de pușcarie. Stătea cu pușcăria atârnată deasupra capului. A fost, adică, puscariabil, dar unul norocos căruia i s-a terminat pedeapsă înainte de a-i fi recunoscută oficial, de instanță și aplicată.

Concret, în perioadă 1990-1991, liderul CNSLR Victor Ciorbea împreună cu alți câțiva lideri sindicali au preluat, conform procurorului DNA, prin fals și înșelăciune patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) compus, în decembrie 1989, din numeroase bunuri imobile construite din fonduri proprii, precum și disponibilități bănești în valoare de 4,7 miliarde de lei și 2,7 milioane de dolari. La acestea se adaugă și ”patrimoniul imobiliar administrat de către Consiliul Central al UGSR, parte integrantă a bilanțului contabil la 31 decembrie 1989, constituit din: 51 de case de cultură; 19 cluburi sindicale (muncitorești); 17 case de odihnă și tratament, cu peste 20.000 de locuri pe serie; 34 de sedii administrative; 291 de apartamente și 19 garsoniere; 37 de garaje cu 89 de boxe; 344 de baze sportive; 8 unități-anexa” (Sursă).

Marele jaf postdecembrist comis de gruparea compusă din Victor Ciorbea, Bogdan Hossu, Marius Petcu, Liviu Luca, Miron Mitrea, Minica Boaja și alții a constat în preluarea în mod fraudulos și gestionarea patrimoniului UGSR de către nou-înființatele structuri sindicale (CNSLR, CSI Frăția și Cartel Alfa, iar mai apoi BNS și CSDR) care s-au autodeclarat, prin fals și înșelăciune, succesoare universale, prin absorbție, ale UGSR.

Conform procurorului DNA, la baza preluării patrimoniului UGSR de către gruparea Ciorbea au stat trei operațiuni frauduloase derulate în perioadă martie 1990 – noiembrie 1991.

Procurorul Teodor Niță, care a dispus clasarea cauzei, a decis însă nu numai sesizarea judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Constanța pentru anularea celor trei documente semnate de Ciorbea și complicii săi, ci și disjungerea și continuarea cercetărilor pentru verificarea existenței elementelor constitutive ale infracțiunilor de constituire de grup infracțional, spălare de bani, înșelăciune, denunțare calomnioasă și determinarea înmatriculării unei societăți în temeiul unui act constitutiv fals, ceea ce înseamnă că Victor Ciorbea, chiar dacă nu figurează în mod direct printre cei incriminați în plângerile depuse la dosar, nu poate dormi liniștit știind destul de bine ce a făcut.

Consecințele faptelor comise de el la începutul anilor 90 nu s-au prescris la fel ca infracțiunile asociate lor, iar Ciorbea va trebui să doarmă iepurește, așa cum a și trăit dealtfel până la împlinirea termenului de prescripție, el știind mai bine ca oricine cum se traduce în limbaj juridic aventura sa din lumea sindicală.

Citește materialul integral pe Investigative Report.

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

About expresmedia.ro

Check Also

BREAKING Șefa de la Terapie Intensivă a spitalului Gerota, în stare critică

Vineri noaptea, Digi 24 a difuzat o știre sumbră: șefa secției ATI (Anestezie – Terapie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: