Home / ACTUALITATE / ALERTĂ! Codul Administrativ taie bani de la educație și îi redistribuie pentru pensii speciale

ALERTĂ! Codul Administrativ taie bani de la educație și îi redistribuie pentru pensii speciale

Deputatul Cristina Iurișniți (USR) a transmis Avocatului Poporului o petiție prin care îi solicită să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind Codul Administrativ.

Codul Administrativ a fost adoptat abuziv prin ordonanță de urgență de către Guvern, reglementând în peste 600 de articole întreaga administrație publică centrală și locală din România, fără să existe o dezbatere reală în Parlament și fără să se țină cont de opiniile specialiștilor în drept.

Ceea ce este cu adevărat grav este că acest Cod Administrativ nu satisface nevoile reale ale administrației din România, ci răspunde intereselor de partid ale baronilor locali, încălcând flagrant o serie de drepturi constituționale.

Iată cum, printr-o presiune pusă de către baronii locali, actualul Cod Administrativ a eliminat transportul în trafic județean din sfera serviciilor publice, eliminând obligațiile de serviciu public ale  transportatorilor de a acorda reduceri elevilor și de a acorda abonamente cu tarife preferențiale pentru aceștia. Astfel, elevii au pierdut posibilitatea de a le fi decontat parțial transportul către școală de către Consiliile Județene. Dreptul la învățătură prevăzut de Constituția României este astfel limitat abuziv, iar gratuitatea învățământul devine o formă fără fond în fața intereselor politice ale baronilor locali.

Este revoltător modul în care Guvernul României, care ar trebui să fie responsabil de facilitatea accesului la educație al copiilor noștri le încalcă dreptul la învățătură, dar, concomitent,  conferă o serie de privilegii profund injuste conducătorilor din administrația locală. Prin acordarea pensiilor speciale aleșilor locali, fără să fie respectat principiul contributivității, se încalcă flagrant orice principiu de drept fiscal cu privire la justa așezare a sarcinilor fiscale ale contribuabililor și, mai mult decât atât, se creează discrepanțe sociale, fondurile publice, în loc să fie alocate către educație, sunt folosite în scopuri politice fără să existe vreo legitimitate sau vreun temei legal în acest sens – Cristina Iurișniți (USR).

Reforma din administrația publică din România trebuie să plece de la ideea de satisfacere a interesului public și a nevoilor sociale. Din această perspectivă, orice reglementare din domeniul administrației publice, mai ales o codificare de amploarea celei adoptate prin ordonanță de urgență, trebuie să vină cu măsuri concrete în vederea reformării și eficientizării administrației publice cu scopul de a atinge obiectivele stabilite.

În acest sens, deputatul Cristina Iurișniți (USR) a solicitat doamnei Renate Weber, Avocatul Poporului, să constate încălcările drepturilor fundamentale ale elevilor și să atace, în cel mai scurt timp, la Curtea Constituțională, ordonanța de urgență privind Codul Administrativ al României, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro.

Urmărește-ne și pe TWITTER!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

CITEȘTE ȘI: 

Află de unde poți cumpăra cel mai ieftin combustibil

Camelia Bogdan: ”Dan Voiculescu a dirijat, din 1990, banii Securității fără să fie deranjat de stat”

Fiscul a recuperat doar 2,5% din prejudiciul de peste 200 de milioane de dolari din dosarul RAFO

ULTIMA ORĂ! Procurorii DIICOT fac percheziții la compania TAROM

About expresmedia.ro

Check Also

Rise Project, articol de investigație cu ”Adevărul despre Dan Barna, câteva contraste”

Dan Barna, președintele partidului care a inițiat campania „Fără Penali” în funcții publice, este supervizorul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: