Departamentul Justiției (DOJ) îi înapoiază guvernului român 1,2 milioane de dolari după mai mulți ani de la extrădarea unui cuplu pentru o schemă internațională de fraudă fiscală coordonată din Yelm, statul Washington, scrie G4Media.ro.

Conform DOJ, SUA i-au extrădat pe Radu și Diana Nemeș în 2014 în România, unde erau inculpați pentru evaziune fiscală și crimă organizată. Cei doi erau acuzați că importaseră motorină și se eschivaseră de la plata taxelor românești pretinzând că e un combustibil industrial de calitate inferioară, după care spălaseră veniturile netaxate trecându-le prin mai multe conturi bancare și companii-fantomă controlate de ei.

Per total, afirmă DOJ, ei au fraudat guvernul român cu 58,677 milioane de dolari.

La un moment dat, cuplul deținea în Yelm o proprietate apreciabilă „cu un sistem elaborat de buncăre”, arată documente judiciare.

Cei doi au fost arestați în 2012 și doi ani mai târziu au acceptat să fie extrădați în România pentru a fi judecați. De atunci activele le sunt poprite, inclusiv proprietățile din Yelm.

Guvernul federal a vândut acele proprietăți și suma astfel obținută – 1,2 milioane de dolari – a înapoiat-o României pentru a o ajuta să recupereze o mică parte din pagubă.