Presa din Budapesta a anunțat că Viktor Orban a decis să renunțe la plafonarea prețului carburanților pentru firme, o măsură pe care o anunțase în campania electorală din primăvara anului 2022.

Pe de altă parte, cetățenii unguri care dețin un autoturism beneficiază în continuare de reducere, scrie presa din Ungaria.

Măsura pentru populație a fost decisă de guvernul Orban în noiembrie 2021. Prețul plafonat este de 480 de forinți per litru de motorină, adică aproximativ 6,3 lei. Prețul normal este de 738 forinți per litrul de motorină, adică 9 lei.

Acum pentru a face față penuriei de combustibil, guvernul maghiar a fost nevoit să emită un decret pentru eliberarea unei cantități de benzină și motorină din rezerva strategică.

„Ungaria învață pe propria piele cum funcționează cererea și oferta.

Prețul este un mesager.

Dacă societatea are mare nevoie de un bun, prețul lui va crește. Plafonarea prețului nu va face cererea să scadă sau oferta să crească. Dimpotrivă. Plafonarea prețului va agrava lipsurile. Pentru că va încuraja și mai tare cererea bunului și va descuraja oferirea acestuia.

Fix asta i s-a întâmplat Ungariei. Din păcate, Victor Orban și-a chinuit poporul cu încă un experiment socialist de intervenție în prețuri. Încă un experiment cu sfârșit predictibil.

Minciuna că statul poate controla prețurile i-a mers lui Orban în campania electorală. Dar nimic nu se poate construi pe minciună.

Adevărul iese la iveală mereu. Nimeni nu are putere împotriva adevărului, decât pentru el. Asta e o lecție de învățat și pentru noi”, arată fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui într-o postare pe Facebook.

Plafonarea prețului carburanților este cerută insistent în România de liderii PSD.

”Este evident că trebuie venită cu o plafonare clară a prețului, în limitele și să aibă toate companiile o marjă de profit, că nimeni nu face muncă voluntară”, a declarat liderul PSD Marcel Ciolacu în iunie 2022.