Băieții de la Reportaje Live au postat pe pagina lor de Facebook un material interesant despre o presupusă fermă de boți cu 8.000 de conturi false controlată de fugarul Sebastian Ghiță și legăturile cu propaganda rusă.

Postarea integrală:

”Prima veste buna. Se vorbește în sat ca Sebastian Ghiță, proprietarul România TV și piesa importanta a FSB la nivel local are (avea) la Târgoviște o ferma de boți cu peste 8.000 de conturi false. Administrata de un tip chel manca-l-ar mama:). Aceasta ferma avea rolul de a propaga propaganda Rusiei dar și de a „umfla” anumite personaje politice (de exemplu Simion de la AUR) care servesc intereselor Rusiei.

Dar sa revenim. Se zvonește ca hackerii romani au descoperit aceasta ferma, au semnalat autorităților și serviciilor cu dovezi. Se mai zvonește ca serviciile s-au mișcat impecabil însă mandatele de percheziție întârziau sa apară și procesul era blocat de procuror și/sau judecător. Ba chiar zvonurile ar fi ajuns chiar din justitie la urechile celor care administrau ferma și aceștia au început sa mute echipamentele. Asa ca hackerii romani au atacat preventiv și au indisponibilizat temporar o mare parte din echipamente.

Prin urmare contul Facebook al lui Simion suferă masiv zilele acestea. De la 35-40.000 de like uri, 10.000 de share-uri la fiecare postare abia mai urca la 7000-10000 likeuri chinuite iar la shares s-a prăbușit dramatic. Pentru un cont cu 1.2 milioane de urmăritori din care 700.000 conturi false e o tragedie.

Dar astea sunt zvonuri lansate pe o pagina anonima. E ca în filmele cu Batman. Exista Batman sau nu? Eu cred ca nu.

Și acum sa va explic un pic mai bine dacă aveți răbdarea sa citiți.

1. BOTS – mai exact social bots sunt un fel de robotei (soft) care comentează dau like și share mimand un comportament uman cu scopul de a va influenta opiniile. Adică băieții veseli cumpăra câteva mii/zeci de mii de cartele cu numere de telefon. Acestea sunt introduse într-un dispozitiv special conectat la un soft. Pentru fiecare număr de telefon se creează un cont fake de Facebook, Instagram și o adresa de e-mail Yahoo (sau Google). După care in funcție de cât de avansat e softul, acesta generează automat profil cu poze și postări pentru fiecare număr. Pentru soluțiile avansate se folosește AI (dar nu este cazul în România). Prin urmare dacă softul este rudimentar veți vedea un profil fără poze sau cu poze cu animale, flori etc, dacă softul este avansat se creează profile care par foarte reale. După care un alt soft „scanează” internetul după anumite topicuri. Sa zicem ca un topic ar fi războiul din Rusia. Linkurile sunt colectate într-o interfață și după care boții sunt lansati cu mesaje pe o anumita tema. De exemplu se folosește foarte mult tehnica „what about”.

Adică” Putin face genocid în Ucraina” => dar „cum rămâne cu romanii noștri săracii din Ucraina” sau „romanii ajuta refugiații din Ucraina” => „dar pe romanii noștri saraci cine ii ajuta, aia au gipane” etc. Ati înțeles cred. Scopul este de a influenta și de a crea anumite curente de opinie.

O sa recunoasteti ușor boții după profil dar și după mesajele fără legătură uneori la o postare. Plus postarea de mesaje generale gen „Felicitări domnule Simion, sunteți luptătorul luminii” etc. Sau prin faptul ca răspund la un comentariu cu un slogan sau o poza.

Un astfel de bot poate lansa între 30-300 mesaje pe zi și câteva sute de likeuri. Riscurile sunt mari pentru ca Facebook, Google upgradeaza constant filtrele și prin urmare e nevoie sa ai asistenta permanenta pe Python și Rubi on rails pentru a updata constant tehnologia. De aceea nu oricine poate face asa ceva la modul eficient. Plus ca mai sunt și echipamentele destul de costisitoare.

Un astfel de bot poate lansa între 30-300 mesaje pe zi și câteva sute de likeuri. Riscurile sunt mari pentru ca Facebook, Google upgradeaza constant filtrele și prin urmare e nevoie sa ai asistenta permanenta pe Python și Rubi on rails pentru a updata constant tehnologia. De aceea nu oricine poate face asa ceva la modul eficient. Plus ca mai sunt și echipamentele destul de costisitoare. Ca să fie mai clar, practic dacă identifici un bot, afli unde are HLR-ul și vezi dacă e densitate mare de numere pe o zona restrânsă. De exemplu pentru un operator telecom ar fi ușor sa identifice astfel de ferme dacă vad ca au o densitate de 10.000 de device-uri pe acelasi releu care fac doar trafic de date. Ma rog intram in detalii și oricum discutam ipotetic.

Poți opri o astfel de ferma? Sincer cred ca doar temporar. E chestie de timp pana o reloca și pana încep alta. De aceea trebuie arestate personajele ca degeaba dai jos echipamentele…

Zilele acestea Simion și sclavii Rusiei vor mai primi o lovitura importanta. Se pare ca cineva a discutat cu cei de la Nation Builder sa le anuleze conturile. Dacă nu știți ce este Nation Builder dați un search pe net. Problema este ca solicitarea trebuie sa vina de la cineva mult mai important pentru ca ei vor anula conturile doar dacă risca un scandal gen Cambridge Analytica. Sa vedem dacă autoritățile romane înțeleg sau dacă nu poate cele din Los Angeles.

2. Nu toate mesajele sunt scrise de boți. Mai sunt și troli. Adică oameni ascunși în spatele unei identități false care postează mesaje în scopul de a crea curente de opinie. Aceștia sunt foarte putini de fapt. Ce faci cu 100 de troli faci cu 10 boți cu costuri infinit mai mici. Și pe lângă ăștia mai sunt influencer ii gen Pui, Vântu, Lovin, Sosoaca etc și mulți idioți utili (persoane reale cu cont real dar nu prea inteligente)

Long story short, cand va întrebați de multe ori „oare ce naiba e cu oamenii ăștia? Cum pot gândi asa gresit? Din ce vagauna au apărut aceste personaje toxice” luați în calcul ca peste 30% din mesaje sunt mesajele unor boți. Rusia nu are atâția prieteni în România.

De ce proliferează astfel de lucruri? E simplu. Autoritățile sunt de multe ori depășite și nu au oameni super buni pe cyber security pentru ca nu ii pot plăti. Și în SUA guvernul angajează ocazional specialiști pe zonele în care nu face fata. La noi e pe baza de voluntariat. Dar e ok asa ca nimeni nu așteaptă bani de la statul roman. Mai e justiția care nu funcționează. Degeaba serviciile sau cetățenii semnalează anumite lucruri pentru ca procurorii sau judecatorii sau legislația foarte slaba blochează tot. Amintiți-vă cine conduce CSM și CCR. E foarte frustrant sa vezi trădători de tara cu grad mare în FSB liberi în Serbia și câștigând licitații cu statul în România în zone strategice.

Poate pare ca toate chestiile astea se fac cu super know-how sau super tehnologie. În realitate nu este chiar asa. Tine doar de cum dozezi efortul și în ce direcție. Occidentul pur și simplu are preocupări din zona financiara și specialiștii sunt conectați acolo în loc sa gândească toată ziua ransomware sau malware. Asta combinata cu slăbiciunea statelor a lăsat loc rușilor sa atace pe zona asta combinând social media cu OSINT. In realitate nu sunt chiar asa de buni. Sunt exact ca armata rusa. Adică dacă ne- am pune mintea sa facem ferme de boți în Rusia am face-o mult mai smart. Ma rog…

Long story short, deschideti-va mintea oameni buni sau altfel veți fi victimele și manipulării. Încă odată va spun ca AUR este o alta specie de pericol major pentru România fata de vechile partide corupte și mafiote cu care suntem obisnuiti. După ce rusii au încercat o preluare forțată cu Dragnea și au eșuat, au înțeles ca trebuie sa construiască un partid vehicol care sa aibă alt motor în spate. Unul ideologic. Asa ca au creat acest monstru AUR și pe acest individ penibil Simion. Chestia asta e foarte serioasa și o problema reala acum când am scăpat parțial de amenințarea Rusiei.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.