Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), înființată în 2018 de „guvernarea Dragnea” și pe care actuala putere nu a reușit încă s-o desființeze din cauza opoziției înverșunate a UDMR, a reușit să trimită în judecată, în primele 8 luni din 2018, un singur dosar. În aceeași perioadă, a clasat 736 de dosare, arată informațiile obținute de Hotnews.ro de la Parchetul General.

Ineficiența SIIJ – cunoscută ca „Secția Specială” – pe toată durata existenței sale, octombrie 2018 – august 2021, este revoltătoare. În aproape 3 ani, acest Parchet a făcut doar 5 rechizitorii, ceea ce înseamnă o medie de 0,7 dosare pentru fiecare dintre cei 7 procurori. Alte 6.465 au fost blocate: „luate în lucru” de SIIJ, nu au putut fi rezolvate de alte unități de Parchet.

Răspunsul trimis de Parchetul General la solicitarea HotNews.ro privind situația dosarelor de la Secția specială:
 • ​În cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, în perioada 1 ianuarie 2021 – 23 august 2021, au fost înregistrate 1.290 de dosare.
 • În aceeași perioadă, 736 de dosare au fost soluționate prin netrimitere în judecată, iar 1 dosar a fost soluționat prin trimitere în judecată (rechizitoriu).
 • La data de 23 august 2021 erau în lucru 6.465 de dosare, dintre care 71 mai vechi de 5 ani (SIIJ a fost înființată în anul 2018, dar a preluat și dosare mai vechi, de la alte Parchete).

Două rechizitorii în 2019, două în 2020, unul în 2021

În cei trei ani de existență, SIIJ a reușit să trimită în judecată 5 dosare: două în 2019, două în 2020, unul în 2021.

Bilanț SIIJ pe 2019

 • 417 dosare penale soluționate pe fond: 2 rechizitorii cu 3 inculpați trimiși în judecată; 415 cauze clasate.
 • Unul dintre cele două dosare trimise în judecată i-a vizat pe procurorii Mircea Negulescu și Lucian Onea de la DNA Ploiești.

Bilanț SIIJ pe 2020

 • 552 de dosare soluționate pe fond: doar 2 rechizitorii cu 3 inculpați trimiși în judecată; 550 de cauze clasate.
 • Pentru slaba sa activitate, SIIJ a adus argumente precum: personalul insuficient (7 procurori, pe o schemă de 15), pandemia de Covid-19, „atacurile” din partea unor politicieni.

Cei 7 procurori de la Secția Specială

 • Adina Florea
 • Marin Nicolae
 • Mihaiela Iorga Moraru
 • Sorin Eugen Iașinovschi
 • Adina Petrescu
 • Nicolae Adelin Mihăilă
 • Silviu Vasile Ciocoiu

Secția Specială a cheltuit peste 4,5 milioane de euro

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost înființată în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție și a devenit operațională la 23 octombrie 2018.

Inițial, Secția a fost condusă de Gheorghe Stan, fostul șef al Inspecției Judiciare, devenit între timp judecător la Curtea Constituțională, la propunerea PSD.

Procuror-șef adjunct al secției a fost Adina Florea. Adusă de la Constanța pe filieră PSD (tatăl ei era consilier județean din partea acestui partid), ea a fost propusă de trei ori de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, pentru șefia DNA, după revocarea Laurei Codruța Kovesi, fiind respinsă de fiecare dată de președintele Klaus Iohannis.

Conform unor date prezentate de USR-PLUS la începutul anului, de la înfiinţare și până în luna ianuarie 2021, SIIJ a cheltuit peste 12,2 milioane lei spentru salariile brute ale angajaţilor, 1,76 milioane lei pentru diurne şi transport, încă 1,1 milioane lei pentru decontarea chiriilor procurorilor şi poliţiştilor din cadrul SIIJ, plus chiria pentru sediul din centrul Bucureştiului.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat recent că, de la înființare și până în ianuarie 2021 (în 27 de luni), Secţia Specială a cheltuit aproximativ 17 milioane de lei. Asta înseamnă o medie de 630.000 de lei pe lună.

Regula de trei simplă ne dă un indiciu și pentru cheltuielile SIIJ în primele 8 luni din 2021: peste 5,04 milioane de lei (între timp, unele cheltuieli, inclusiv cele salariale, au crescut față de media ultimilor ani).

Așadar, cheltuielile totale ale Secției Speciale de la înființare până în prezent au fost de peste 22 de milioane de lei (4,5 milioane de euro).

Un alt cost, mai mare decât cel financiar, este blocarea justiției în zona magistraturii. De la înființarea SIIJ, procurorii și judecătorii corupți n-au mai avut emoții: practic, nu i-a anchetat nimeni, de când a fost scos din joc Parchetul Anticorupție (DNA).

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 18.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here