Nerespectarea procedurilor uzuale în cazul intervențiilor chirugicale a dus la incidentul de la Spitalul Floreasca în care o pacientă a ars pe masa de operație, ulterior având loc decesul. Este vorba despre grabă în combinație cu utilizarea pentru sterilizare a unei prea mari cantități de soluție cu alcool, la care se adaugă faptul că medicii nu au sesizat imediat că pacienta arde mocnit, iar când focul s-a extins a fost stins cu apă, nu cu stingătorul existent în sala de chirurgie, au relatat pentru G4Media.ro surse medicale.

Sunteți mulțumiți de măsurile luate de Guvernul Orban de la preluarea frâielor și până în prezent?

View Results

Loading ... Loading ...

Incidentul s-a petrecut duminica trecută, în 22 decembrie, când, din cauza complicațiilor, a fost necesară o intervenție chirugicală de urgență în cazul pacientei respective, operată în 13 decembrie de medicul Mircea Beuran, șeful clinicii de chirurgie de la Spitalul Floreasca.

Prin urmare, era un caz al medicului Beuran, care însă nu se afla în spital duminică, astfel că intervenția chirurgicală a fost începută de alți chirurgi. Surse medicale au precizat pentru G4Media.ro că intervenția a fost realizată cu siguranță de medici din echipa lui Mircea Beuran – de altfel acesta a fost informat despre urgența intervenției și a și plecat spre spital. Este vorba despre medici cu specializare și experiență în chirurgie, având vârste de 35-40 de ani. Numele acestora nu au fost făcute publice până acum și, potrivit surselor citate, nici luni dimineață, în 23 decembrie, la raport, nu au fost pomenite. Medicul Mircea Beuran este cel care a semnalat incidentul, la raportul de luni dimineață, fără a pomeni însă numele celor implicați în intervenția chirurgicală, au precizat sursele citate.

Surse medicale au explicat pentru G4Media.ro că în întreaga lume se folosesc două tipuri de soluții pentru pregătirea câmpului operator: pe bază de alcool (fie cu iodoform, fie cu clorhexidină) sau pe bază de apă (betadina). Soluțiile pe bază de alcool sunt cele mai folosite la nivel mondial, pentru că au cea mai mare capacitate de sterilizare. Însă, pentru soluțiile cu alcool, întrucât cauterul folosește curent electric, sunt câteva reguli clare care trebuie respectate: există aplicatoare care dozează soluția pentru a nu folosi o cantitate prea mare, se așteaptă 5 minute pentru a-și face efectul și pentru ca alcoolul să se evapore, apoi se pun câmpurile sterile (hârtie sau bumbac).

„În acest caz tragic, graba și/sau o cantitate prea mare de soluție au făcut ca sub câmpul steril să se formeze vapori, care au ars mocnit sub câmpul steril, astfel că nu și-au dat seama imediat că arde”, au relatat sursele citate. Acestea au precizat că, într-adevăr, atunci când focul s-a extins, s-a creat panică în sala de operație, peste pacientă a fost turnată apă, deși ar fi trebuit folosit stingătorul de incendii care există în sala de operație. Pacienta a fost apoi mutată pe brațe pe o altă masă și dusă în altă sală de operații, acolo unde a încheiat intervenția chirurgicală medicul Beuran.

De altfel, pacienta are arsuri pe 40% din suprafața corpului.

Este o tragedie, care putea fi și mai mare. Gândiți-vă că în sala de operație se lucrează cu oxigen, pentru că pacientul este sub anestezie. Dacă focul ajungea la tuburile cu oxigen, ar fi explodat tot ce era în sală”, au mai declarat sursele medicale.

Acestea au confirmat că electrobisturiul era achiziționat recent. Acesta a fost trimis la service pentru verificări, însă probabilitatea ca acesta să fi avut vreo problemă este minimă, pentru că este nou, au explicat sursele citate.

Potrivit acestora, riscul de incendiu din cauza combinației dintre soluțiile de sterilizare pe bază de alcool și cauter sunt menționate în toată literatura de specialitate și de aceea trebuie respectate regulile amintite anterior.

Cazuri de arsuri din această cauză au mai fost înregistrate în România, însă atunci când pacientul nu are de suferit ține de medic dacă le raportează, au mai explicat aceleași surse.

Cazul femeii arse a fost semnalat sâmbătă, într-o postare pe Facebook, de către Emanuel Ungureanu, el prezentând mărturiile a două asistente medicale de la Spitalul Floreasca.

Ministrul Sănătății a precizat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că a aflat de acest incident foarte grav, vineri seara, „prin surse terțe”. „Am aflat din mediul chirugical, lumea chirugicală e mică”, a menționat Victor Costache.

Costache a spus că incidentul s-a petrecut duminică, 22 decembrie, în spitalul Floreasca, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, însă ministerul nu a fost informat. Ministrul a precizat că pacienta, în vârstă de 65 de ani, este în stare critică, în urma incidentului produs de „o manevră cirurgicală inexplicabilă”.

Horațiu Moldovan, secretarul de stat din Ministerul Sănătății care conduce ancheta Corpului de control la Spitalul Floreasca, a anunțat că în timpul operației la care a fost supusă femeia care a ars, chirurgii au folosit un bisturiu electric a cărui utilizare este interzisă în combinație cu dezinfectant pe bază de alcool.

Click AICIPeste 13.000 de persoane te așteaptă să te alături grupului de Facebook ”România EUROPEANĂ” pentru a dezbate cele mai interesante subiecte. 

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.