România lipseşte din lista statelor care au semnat o declaraţie comună în care îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la hărţuirea „din ce în ce mai intensă” a jurnaliştilor independenţi de către guvernul Rusiei, scrie Epochtimes-romania.com.

Guvernele a 18 state occidentale au semnat declaraţia comună. Acestea sunt: Australia, Canada, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii.

Redăm mai jos integral textul declaraţiei comune, conform sursei citate:

„Subsemnaţii, membri ai Coaliţiei pentru Libertatea Presei, îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la hărţuirea din ce în ce mai intensă de către guvernul Rusiei a jurnaliştilor independenţi şi a instituţiilor de presă din Rusia.

Libertatea presei este vitală pentru funcţionarea eficientă a societăţilor libere şi deschise şi este esenţială pentru protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

În acest an, autorităţile ruse au reţinut în mod sistematic jurnalişti şi îi supun unui tratament dur pentru relatarea despre protestele în sprijinul liderului întemniţat al opoziţiei, Aleksey Navalnîi.

În aprilie, biroul revistei studenţeşti DOXA a fost percheziţionat în legătură cu acuzaţii false, iar patru editori au fost supuşi atunci unor restricţii severe asupra libertăţii lor.

Pe 29 iunie, autorităţile ruse au percheziţionat apartamentele membrilor personalului site-ului de ştiri de investigaţie Proekt în aceeaşi zi în care publicaţia a publicat o investigaţie asupra presupuselor practici corupte ale ministrului de interne al Rusiei.

Proekt a fost adăugată pe lista Rusiei de ‘organizaţii străine indezirabile’, prima entitate media care a primit această desemnare.

În plus, autorităţile ruse de ocupaţie din Crimeea l-au reţinut din martie pe reporterul Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) Vladislav Yesypenko şi l-au torturat, potrivit relatărilor, în detenţie.

Pe 15 iulie, Yesypenko a fost inculpat pentru acuzaţii fabricate şi riscă până la 18 ani de închisoare. Pe 8 octombrie, autorităţile ruse au aplicat eticheta de ‘agent străin media’ proiectului internaţional de jurnalism de investigaţie Bellingcat, cunoscut pentru ancheta sa privind otrăvirea lui Navalnîi.

Într-un efort neechivoc de a suprima accesul ruşilor la relatări independente, guvernul Rusiei a introdus anul trecut cerinţe oneroase de etichetare pentru aşa-numiţii ‘agenţi străini media’.

De atunci, a acuzat Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) de peste 600 de încălcări, rezultând amenzi în valoare totală de peste 4,4 milioane USD. Autorităţile ruse au respins contestaţiile RFE/RL privind amenzile iniţiale în martie şi au îngheţat conturile bancare locale ale biroului RFE/RL din Moscova pe 14 mai, punând biroul în pericol de faliment.

Se pare din ce în ce mai mult că guvernul Rusiei intenţionează să forţeze RFE/RL să pună capăt prezenţei sale de decenii în Rusia, la fel cum a forţat deja închiderea mai multor alte instituţii media independente în ultimii ani.

Pe lângă RFE/RL, autorităţile au aplicat eticheta de ‘agent străin media’ unor platforme independente ruse care operează în interiorul sau în apropierea frontierelor Rusiei, inclusiv Meduza, Important Stories, VTimes, The Insider, Mediazona, OVD-Info, Medium Orient, PASMI news, Moscow Digital Media şi canalul TV Dozhd, subminând capacitatea lor de a opera.

Ca urmare a acestor represiuni, VTimes a fost nevoit să-şi anunţe închiderea la mai puţin de o lună de la desemnarea în această calitate. În ultimele patru luni, autorităţile ruse au adăugat alţi zeci de jurnalişti ruşi pe lista lor de ‘agenţi străini’.

Potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, 10 jurnalişti sunt în prezent închişi în Rusia doar pentru că îşi desfăşoară activitatea. De asemenea, am notat decizia autorităţilor ruse de a o expulza pe jurnalista BBC Sarah Rainsford – un pas retrograd care dăunează şi mai mult cauzei libertăţii presei în Rusia.

Alegerile pentru Duma din 17-19 septembrie din Federaţia Rusă au fost precedate de restricţii guvernamentale ruseşti asupra jurnaliştilor şi lucrătorilor mass-media. Jurnaliştii şi lucrătorii mass-media au fost ameninţaţi şi expulzaţi cu forţa din secţiile de votare. Aceste acţiuni contrazic angajamentele internaţionale ale Rusiei.

Deşi preocupările legate de libertatea de exprimare şi siguranţa jurnaliştilor din Rusia s-au intensificat, acestea nu sunt noi. Suntem solidari cu jurnaliştii ruşi independenţi care îşi asumă riscuri personale în desfăşurarea activităţilor lor profesionale şi onorăm memoria acelor reporteri a căror muncă îndrăzneaţă i-au costat viaţa, inclusiv Natalia Estemirova, Anna Politkovskaya şi Paul Klebnikov.

Îl felicităm pe Dmitri Muratov, redactor-şef al revistei Novaya Gazeta, pentru câştigarea Premiului Nobel pentru Pace 2021. Acest premiu subliniază munca importantă pe care toţi jurnaliştii independenţi şi lucrătorii media din Federaţia Rusă au făcut-o de ani de zile, luptând pentru drepturile omului, inclusiv pentru libertatea de exprimare.

Reiterăm condamnarea noastră faţă de ţintirea şi hărţuirea de către guvernul Rusiei a jurnaliştilor independenţi şi a instituţiilor de presă. Îndemnăm Federaţia Rusă să îşi respecte angajamentele şi obligaţiile internaţionale privind drepturile omului şi să respecte şi să asigure libertatea presei şi siguranţa jurnaliştilor.

Solicităm guvernului Rusiei să înceteze reprimarea vocilor independente, să pună capăt procedurilor motivate politic împotriva jurnaliştilor şi organizaţiilor media şi să-i elibereze pe toţi cei care au fost reţinuţi pe nedrept.”

În care dintre următorii lideri politici aveți încredere?

 • Dacian Cioloș (USR) (20%, 6.483 Votes)
 • În niciun lider politic (19%, 6.175 Votes)
 • Catălin Drulă (USR) (14%, 4.551 Votes)
 • Ilie Bolojan (PNL) (13%, 4.405 Votes)
 • George Simion (AUR) (10%, 3.376 Votes)
 • Alexandru Rafila (PSD) (5%, 1.751 Votes)
 • Ludovic Orban (PNL) (5%, 1.654 Votes)
 • Marcel Ciolacu (PSD) (3%, 1.041 Votes)
 • Cristian Diaconescu (PMP) (3%, 978 Votes)
 • Klaus Iohannis (3%, 897 Votes)
 • Alt lider politic PSD (2%, 532 Votes)
 • Alt lider politic AUR (1%, 417 Votes)
 • Alt lider politic USR (1%, 257 Votes)
 • Florin Cîțu (PNL) (1%, 184 Votes)
 • Alt lider politic PNL (0%, 143 Votes)

Total Voters: 32.844

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 19.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.