Șapte membri CSM îi cer directorului SRI să transmită Consiliului protocolul încheiat cu Inspecția Judiciară și să urgenteze desecretizarea documentului, deoarece instituția este, potrivit magistraților, singura care a refuzat nejustificat să îl transmită, deși i-a fost cerut în două rânduri, scrie aktual24.ro.

Judecătorul Mihai Andrei Bălan, procurorul Cristian Ban, judecătorul Andrea Annamaria Chis, procurorul Florin Deac, judecătorul Mihai Bogdan Mateescu, procurorul Nicolae Andrei Solomon și procurorul Tatiana Toader au transmis, miercuri, o scrisoare deschisă către directorul SRI, Eduard Hellvig, în care îi cer măsuri în privința protocolului încheiat de Serviciu cu Inspecția Judiciară.


„Avand în vedere interesul public manifestat în legătură cu protocoalele încheiate de instituții din cadrul autorității judecătorești cu Serviciul Român de Informații, Consiliul Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenței justiției, a solicitat tuturor instituțiilor judiciare să îi remită spre consultare, până la finalizarea procedurilor de declasificare, toate protocoalele în cauză. Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul General au înaintat de îndată protocoalele solicitate, chiar dacă la acel moment nu erau încă declasificate. Inspecția Judiciară, deși a confirmat încheierea unui astfel de protocol, este singura instituție care a refuzat în mod nejustificat să îl comunice Consiliului, cu toate că documentul i-a fost solicitat în două rânduri, la datele de 27.03.2018, respectiv 12.04.2018”, au transmis cei șapte membri CSM.

Membrii CSM mai spun că solicită public și informații privind stadiul procedurii de desecretizare a protocolului menționat.

„Data fiind importanța pe care această instituție o are în arhitectura sistemului judiciar prin prisma atribuțiilor legale care i-au fost încredințate, implicând răspunderea disciplinară a magistraților judecători și procurori și respectarea de către aceștia a normelor deontologice, subsemnații, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, solicităm public Serviciului Român de Informații transmiterea către Consiliu, de îndată, a protocolului încheiat între Inspecția Judiciară și Serviciu, comunicarea stadiului procedurii de desecretizare și urgentarea acesteia”, se mai arată în scrisoare.

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.