Timiş: Digul din aval de Lugoj s-a rupt. Viitura a depăşit maximul istoric din 2005” și ”VIDEO Inundații puternice în țară. La Lugoj s-a desprins un dig de pe râul Timiș, după ce nivelul apelor a atins cota maximă” scria G4Media.ro pe 19 și 20 iunie 2020, atunci când viitura a lovit și rupt un dig de pe râul Timiș, în aval de Lugoj.

Digul a fost construit de o firmă care i-ar fi dat mită fostului director de investiții de la Apele Române, Vasile Ofimiaș, ca să primească finanțare pentru lucrarea contractată în 2007, după inundațiile din 2005, au precizat pentru G4Media.ro surse judiciare.

E vorba de firma Tehnodomus din Arad, reprezentantă de Sorin-Virgil Henț. Acesta a recunoscut faptele la DNA Oradea.

Lucrările nu pot fi de calitate dacă sume mari de bani sunt deturnate pentru a plăti mita oficialilor de la toate nivelurile”, au explicat sursele G4media.ro.

Potrivit rechizitoriului din decembrie 2017, fostul director de investiții de la Apele Române, Vasile Ofimiaș, a fost deferit Justiției pentru că ar fi primit mită aproape 9 milioane de lei ca să acorde contracte sau finanțări pentru lucrări de îndiguire și regularizare.

Ofimiaș ar fi primit mită 2,3 milioane de lei și un teren de 8.800 de metri pătrați, în valoare de 82.000 lei, pe platoul Padiș din localitatea Budureasa, județul Bihor, ca să îl ajute pe Sorin Virgil Henț de la firma Tehnodomus Arad să obțină finanțare de la Guvern pentru lucrarea de pe râul Timiș.

Contractul a fost în valoare de aproape 147 de milioane de lei, adică peste 30 de milioane de euro, iar fondurile au venit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin hotărârea de Guvern 508/2010.

Inițial, directorul a cerut mită un milion de euro și, până la urmă, s-a mulțumit cu terenul și cele 2,3 milioane de lei.

Ofimiaș ar fi primit terenul prin intermediul unui ”nepot”, Gheorghe Fedorca, angajat la o firmă-paravan prin care lua mit.

Banii i-ar fi primit prin intermediul firmei ”nepotului” său, care a subcontractat ”lucrări de defrișare, terasamente pentru supraînălțări diguri, procurarea și montarea de geocompozit” de la firma Tehnodomus din Arad. Procurorii au dovedit însă că lucrările subcontractate au fost fictive, însă banii primiți, nu. Cu alte cuvinte, subcontractarea a avut menirea doar de a masca mita pentru Ofimiaș.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 15.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here