Filosoful Mihai Şora şi-a exprimat indignarea, într-o postare pe Facebook, faţă de faptul că Editura Academiei Române a acceptat să publice o carte a fondatorului Antenelor, Dan Voiculescu, fost politician condamnat la închisoare. Mai mult, despre Voiculescu presa a relatat a acesta a fost turnător la temuta Securitate ceauşistă, scrie Epochtimes-romania.com.

„Cum a ajuns un asemenea personaj să-şi pună numele Academiei pe copertă? Prin ce complicităţi, legături subterane, transfer de fonduri (căci, în mod probabil, au fost cumpărate nişte ‘indulgenţe’ acolo)?”, se întrebă Şora, după ce Editura Academiei Române a lansat o carte scrisă de Dan Voiculescu intitulată „Tratatul Umanismului Pragmatic”. Lansarea a fost acoperită, cu fast, de Antena 1.

Redăm postarea filozofului:

„Aflu că Editura Academiei Române îl publică pe Dan Voiculescu, turnătorul cu ifose de intelectual ale cărui fapte de corupţie (pentru care a fost condamnat penal) şi poluări din spaţiul mediatic, prin mercenarii angajaţi la trustul său, sunt îndeajuns de cunoscute oricărui om onest, cu mintea clară, pentru a nu putea fi nici minimizate, nici trecute cu vederea.

Cum a ajuns un asemenea personaj să-şi pună numele Academiei pe copertă? Prin ce complicităţi, legături subterane, transfer de fonduri (căci, în mod probabil, au fost cumpărate nişte ‘indulgenţe’ acolo)?

Nu sunt adeptul generalizărilor isterice, al vinovăţiei colective, al anatemei aruncate la întâmplare, peste o întreagă instituţie. Uscături există pretutindeni şi nu razi de pe faţa pământului o pădure pentru câteva crengi care zac pe jos, putrede.

1. Academia Română şi Editura Academiei Române sunt două entităţi distincte, cu aparat administrativ distinct. Chiar dacă prima o include pe cea de-a doua din punct de vedere formal, ambele primind finanţare de la stat, ele funcţionează cu directori, preşedinţi, secretari etc., deci personal decizional şi executiv diferit, având, de altfel, personalitate juridică diferită.

2. ‘Stânga să nu ştie ce face dreapta’: vorba aceasta biblică îndemnând la smerenie a fost adesea deturnată, iar Academia pare să fie un exemplu de manual: separarea administrativă şi juridică a Academiei Române de celelalte organisme din subordinea ei.

A reușit premierul Florin Cîțu să-și țină promisiunea de a opri nepotismele și conflictele de interese?

View Results

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.700 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here