Curtea Constituțională a respins sesizarea USR la legea bugetului de stat. Surpriza în decizia judecătorilor se referă la subvenția pe care urma să o încaseze PPU-SL, partidul sprijinit de Dan Voiculescu, anunță Europa Liberă.

Judecătorii s-au grăbit să dea o decizie la sesizarea depusă de USR și au devansat ședința care urma să aibă loc mâine. Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiate sau inadmisibile punctele invocate de USR în legătură cu bugetul de stat. Astfel, legea va ajunge la președintele Iohannis pentru promulgare înainte de 1 ianuarie 2022.

Partea interesantă se referă însă la subvenția pe care partidul sprijinit de Dan Voiculescu, PPU-SL, urma să o încaseze de la bugetul de stat. Europa Liberă a scris în exclusivitate despre amendamentul introdus în Parlament, prin care PPU-SL ar fi beneficiat de subvenție începând cu 2022, deși nu a trecut de pragul electoral de 5%.

Amendamentul fusese introdus de cei patru deputați PPU-SL, care activează ca afiliați ai grupului PSD și care au participat la parlamentare pe listele social-democraților.

PNL și PSD au fost de acord să voteze acest amendament, care modifica legea privind finanțarea partidelor politice.

Curtea a respins ca neîntemeiată obiecția USR pe acest subiect, dar a constatat că prevederea este în acord cu Legea Fundamentală numai în măsura în care aplicarea se realizează după o eventuală modificare sau completare a legii privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale.

Ce înseamnă asta? PPUSL nu va putea beneficia de amendamentul introdus în legea bugetului de stat până nu se modifică și legea 334/2006, astfel că nu va putea încasa subvenție fără modificarea legislativă.

„Este bine că s-a dat o astfel de decizie, să nu mai avem precedente de tip Pro România. Este pentru prima când Curtea Constituțională dă o astfel de decizie prin care rămâne premisa posibilității de finanțare, dar sub o condiție, care suspendă aplicarea până la modificarea legii finanțării partidelor. Nu s-a mai întâmplat așa ceva, este o inovație”, au declarat surse parlamentare pentru Europa Liberă.

Pro România a beneficiat de subvenție în 2020, tot printr-un amendament introdus la legea bugetului de stat. Deși nu a participat la alegerile din 2016, partidul condus de Victor Ponta a obținut subvenția după negocieri cu guvernul Orban, stabilindu-se că partidele primesc bani de la buget în funcție de numărul de parlamentari, nu de rezultatul de la alegeri.

Credeți că ar trebui să i se interzică Dianei Șoșoacă să mai dețină o funcție publică pentru cel puțin 10 ani?

View Results

Loading ... Loading ...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.