Curtea Supremă a Rusiei a dizolvat marți organizația “Memorial”, cel mai important ONG din țară care apăra drepturile omului și cerceta crimele KGB și ale stalinismului, scrie euronews.com. „Execuția” a fost comandată de regimul Putin sub acuzația că ar fi încălcat legea privind agenții străini.

ONG-ului “Memorial” i s-au adus acuzații de-a dreptul stupide: că promovează extremismul și terorismul. Judecătoarea Alla Nazarova a anunțat, citată de TASS: „Cererea Procuraturii Generale de dizolvare a Societății Internaționale Istorice și Educaționale «Memorial» a fost aprobată”.

Reprezentanții ONG-ului au anunțat deja că vor contesta sentința la o instanță superioară. Avocata Maria Eismont a spus: „Considerăm că decizia Curţii Supreme din Rusia, care a admis cererea Procuraturii Generale de a dizolva Memorial International, este ilegală şi nefondată şi o vom ataca“. Jan Raczynski, directorul ONG-ului “Memorial”, a comentat: “Acesta este un semnal negativ care arată că societatea și țara noastră se îndreaptă în direcția greșită”.

Cercetările făcute de ONG asupra crimelor epocii staliniste și ale poliției secrete sovietice i-au scos din minți pe procurori și pe mai-marii regimului Puțin. Procurorul Alexei Jafiarov a fost dezlănțuit marți, în fața instanței. Acesta a acuzat „Memorial” că „arată o imagine falsă a URSS, ca stat terorist”, și că „denigrează memoria” luptătorilor din Al Doilea Război Mondial, încercând să „reabiliteze criminalii naziști”.

Procuratura n-a cerut doar dizolvarea ONG-ului pe motiv că ar fi „agent străin”, dar a acuzat și centrul rus pentru drepturile omului „Memorial” că promovează „terorismul și extremismul”.

Această organizație a fost încă din 2016 declarată agent străin de regimul Puțin – asta însemnând că autoritățile o acuză că ar acționa împotriva intereselor Rusiei și ar fi finanțată din străinătate.

Memorial funcționează încă de la căderea regimului sovietic și cercetează evenimente tabu în societatea rusă, precum epurările din epoca lui Stalin, dar și acte de represiune comise după venirea lui Putin la putere, în 2000.

Credeți că ar trebui să i se interzică Dianei Șoșoacă să mai dețină o funcție publică pentru cel puțin 10 ani?

View Results

Loading ... Loading ...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.