Schweizer Radio und Fernsehen (SRF) publică o analiză critică pe tema noului guvern PSD PNL UDMR din România, intitulată ”Coaliția dușmanilor și sfârșitul unei speranțe”, scrie G4Media.ro.

Analiza începe prin a aminti declarația președintelui Klaus Iohannis despre PSD făcută acum un an: ”Țara noastră a fost păgubită de ani de zile de corupția și incompetența guvernelor PSD. Au canalizat fonduri publice în buzunarele prietenilor lor de partid și au sabotat orice reformă”.

Iohannis a promis atunci, notează SRF, că partidul său va pune capăt corupției și îi va îndepărta definitiv de la putere pe postcomuniști. Și într-adevăr, prietenii partidului lui Iohannis au format un guvern împreună cu partidul anticorupție USR.

A fost un moment de speranță: mulți credeau că acum România va fi schimbată și că, în sfârșit, țara va avea spitale mai bune, școli mai bune și drumuri mai puțin periculoase.

Dar după doar câteva luni, speranța a început să se prăbușească. PNL a dorit serios să controleze modul în care sunt distribuite miliarde de bani publici.  Puternicii politicieni locali și-au văzut beneficiile în pericol.

Alianța guvernamentală cu partidul anticorupție s-a destrămat. Iar acum, după luni de târguieli politice, liberalii au făcut echipă cu foștii lor dușmani. Mai mult: lasă postcomuniştilor cele mai importante posturi ministeriale. Se pare că este vorba doar de a nu pierde accesul la putere și bani.

Iar președintele Iohannis, criticul zgomotos al postcomuniștilor, căruia tocmai i s-a acordat prestigiosul Premiu Carol cel Mare pentru serviciile sale în favoarea unificării europene, a dirijat această manevră.

„Cred că este bine că s-a format noul guvern”, spune el. Joi seara au depus jurământul noii miniștri. Ceremonia a fost și un cântec de lebădă al speranței că România va pune capăt corupției.

Având în vedere că Iohannis și PNL-ul și-au trădat proprii alegători, veți mai vota cu PNL la următoarele rânduri de alegeri? Dacă nu, care este partidul pe care-l veți vota?

View Results

Loading ... Loading ...