Fostul ministru (USR) al Economiei Claudiu Năsui a atras atenţia că, în loc să reducă taxele pe care le ia din preţul energiei, statul preferă să facă o schemă complicată prin care ne ia cu o mână şi ne dă cu alta, scrie Epochtimes-romania.com.

„Pe scurt se menţine TVA la 19%, deşi însăşi Comisia Europeană recomandă reducerea sa. În schimb, se face o plafonare compensată ulterior din bugetul de stat şi se introduce o supra-taxă pe producţia de energie curată. Furnizorii vor cumpăra în continuare energia la preţul pieţei, dar o vor factura la un preţ fix. Ce se întâmplă cu diferenţa? Va fi suportată din bugetul de stat printr-un mecanism complicat de subvenţie. Cât va da statul pe această subvenţie nelimitată de diferenţă de preţ? Nu se ştie. Ministerul Finanţelor a zis oficial că nu ştie. Conform legii statul va finanţa oricât, deci costul pentru stat poate să fie oricât”, a declarat Năsui.

Astfel, a continuat Năsui, furnizorii vor cumpăra din piaţă energia la orice preţ pentru că, în teorie, vor fi rambursaţi pe diferenţa de preţ de către stat.

„Deci oricât explodează preţul, furnizorii îl vor plăti. Legea zice că rambursarea furnizorilor va avea loc în 30 de zile. Sunt şanse mari să nu se respecte termenul. Cu cât vor fi preţurile la energie mai mari, cu atât va trebui statul să plătească mai mult, şi cu atât va scădea şansa să o facă. Se introduce şi o supra-impozitare a producţiei de energie curată în România. Aţi citit bine, nu e o greşeală. Supra-impozitarea se va aplica doar producţiei de energie curată, nu şi a celei poluante. Adică taman invers decât ar fi de bun simţ. Statul va descuraja producţia de energie curată. Trecem pe lângă toate problemele juridice din această discriminare evidentă care va fi atacată probabil la CCR de către producătorii de energie din surse regenerabile”, a precizat Năsui.

Este cel puţin „ciudat” să descurajăm sursele de energie curate, consideră fostul ministru al Economiei, care întreabă, retoric, cum să-l supra-impozitezi doar pe cel care nu poluează, dar să-i exceptezi pe cei care poluează.

„Sistemul nostru energetic are nevoie de investiţii ca de aer. Dacă în trecut eram net exportatori de energie electrică, acum suntem net importatori. Iar situaţia nu va face decât să se înrăutăţească. Noua supra-impozitare va alunga şi mai mult investitorii din România. De ce? Pentru că dacă un investitor face o centrală în Bulgaria sau în Ungaria şi exportă energia în România, nu va fi supra-impozitat, dar dacă o face imediat după graniţă în România, deodată va fi. Stimulentul va fi deci să ocolească România. Dar asta e o problemă pe termen lung. Politicienii în marea lor majoritate nu propun decât soluţii de azi pe mâine. În final, legea nu rezolvă cea mai mare problemă cu care ne confruntăm, faptul că avem o criză de ofertă. Adică, avem mai puţină energie electrică şi prea puţin gaz decât aveam înainte. Întrebarea cheie e cine îşi va reduce consumul?”, a afirmat Năsui.

Potrivit fostului ministru USR, singurii care nu vor beneficia de plafonare compensată sunt producătorii industriali. Asta înseamnă că ei sunt singurii care nu vor putea licita oricât pentru energie şi gaz.

„De ce? Pentru că ei licitează pe banii lor, iar ceilalţi licitează pe banii statului. Deci preţurile vor creşte şi după un anumit nivel, producătorii industriali nu vor mai putea face faţă. Aşa că va trebui să închidă sau să-şi reducă consumul. Preţurile produselor lor vor exploda. Produse pe care tot noi le cumpărăm. Soluţia era să nu mai facem aceleaşi mecanisme de luat cu o mână şi dat cu alta, care centralizează mai multă putere în mâinile clasei politice. Soluţia era să reducem taxele din preţul energiei fix aşa cum era în propunerea USR, confirmată şi de recomandările Comisiei europene. Şi, în paralel, pentru că nu e doar o problemă de energie electrică şi gaz, să reducem impozitarea muncii şi să lăsăm mai mulţi bani în economie. Din păcate, vechea clasă politică nu vrea niciuna dintre acestea”, a conchis Năsui.

În care dintre următorii lideri politici aveți încredere?

 • Dacian Cioloș (USR) (20%, 6.483 Votes)
 • În niciun lider politic (19%, 6.175 Votes)
 • Catălin Drulă (USR) (14%, 4.551 Votes)
 • Ilie Bolojan (PNL) (13%, 4.405 Votes)
 • George Simion (AUR) (10%, 3.376 Votes)
 • Alexandru Rafila (PSD) (5%, 1.751 Votes)
 • Ludovic Orban (PNL) (5%, 1.654 Votes)
 • Marcel Ciolacu (PSD) (3%, 1.041 Votes)
 • Cristian Diaconescu (PMP) (3%, 978 Votes)
 • Klaus Iohannis (3%, 897 Votes)
 • Alt lider politic PSD (2%, 532 Votes)
 • Alt lider politic AUR (1%, 417 Votes)
 • Alt lider politic USR (1%, 257 Votes)
 • Florin Cîțu (PNL) (1%, 184 Votes)
 • Alt lider politic PNL (0%, 143 Votes)

Total Voters: 32.844

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 19.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.