Directorul general, unul dintre adjuncții lui și alți opt directori din structura centrală a CFR SA au soțiile (soții) angajate la compania feroviară sau la alte societăți care lucrează în mod direct cu societatea de stat. Situația este considerată una firească de conducerea CFR, care nu consideră că există un conflict de interese în acest caz, scrie Fanatik.ro.

Soția directorului general al CFR lucrează la Căi Ferate Timișoara

Ion Simu-Alexandru a lucrat, anul trecut, la sucursala regională CF Timișoara, unde a câștigat, în total, 90.668 de lei. Tot la CF Timișoara lucrează și soția lui, Ramona Simu-Alexandru, pe un salariu anual de 36.786 lei. Simu a fost numit director general al CN CFR SA pe data de 17 decembrie 2021.

Cazul directorului general nu este singular, ba chiar din contră. Fanatik.ro a identificat 10 directori doar la nivel central, care îi au ca subalterni pe propriii parteneri de viață.

Cultura ”nepotismului” în compania feroviară națională nu este doar permisă, ci chiar încurajată, recunosc inclusiv reprezentanții CFR SA. Argumentul invocat este acela că CFR SA, deși este companie de stat, funcționează ca societate comercială pe acțiuni, iar angajații nu au statut de funcționari publici.

Reacție oficială CFR: ”Statutul companiei nu interzice raporturile ierarhice directe între soți”

”Menționăm faptul că, Statutul companiei nu interzice raporturile ierarhice directe, în cazul în care salariații sunt soți sau rude de gradul 1, așa cum este prevăzut în cazul funcționarilor publici.

Pe de altă parte, Contractul Colectiv de Muncă (CCM) al CNCF „CFR” SA, înregistrat la ITM cu nr. 178/2019, în vigoare la data prezentei, prevede la Art. 36 (5) ca „… în cazul în care la concursul/examenul pentru angajare se obțin rezultate egale, membrii de familie (soț, soție, copii) ai salariaților companiei au prioritate la ocuparea postului”, se arată într-un răspuns al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA pentru Fanatik.ro.

Lista directorilor din structura centrală ai căror soții lucrează în domeniul feroviar

Alți directori din structura centrală care își au partenerii de viață subalterni ierarhic sau lucrează la societăți-satelit al CFR sunt (salariile sunt calculate anual și corespund declarațiilor de avere pentru anul fiscal 2021):

Cristian Udrea, revizor general de siguranța circulației feroviare. A lucrat la sucursala regională CF Timișoara ca șef serviciu, a câștigat 75.062 lei. Soția lui, Maria Ionela Udrea lucrează ca economist la CF Timișoara și a câștigat 43.200 lei.

Petru Cesa, director general adjunct tehnic, câștigă 98.717, anual. Soția lui, Ionela Cesa, lucrează la SC Informatică Feroviară SA, cu sediul la Gara de Nord, pe un salariu de 45.654 lei.

Domnica Luican, director de resurse umane. Anul trecut, ea a lucrat ca economist specialist la CFR SA, unde a fost recompensată cu 55.460 lei. Este căsătorită cu Lucian Costel, conductor VD, iar acesta încasează 27.000 de lei pe an.

Antonel Horia Mărunțiș, director linii. Câștigă 119.872 de lei pe an, iar soția lui, Tatiana Mărunțiș, este inginer la sucursala CF București, cu un salariu de 42.721 de lei.

Ioan Pop, director Instalații, câștigă de la CFR un salariu anual de 86.280 de lei. Este căsătorit cu Anișoara Pop, angajată la sucursala regională Căi Ferate Cluj, cu un salariu de 62.256 lei.

Manuela Badea, director Pregătire Proiecte cu Finanțare Externă, pe un salariu de 101.759 lei. Soțul șefei de la CFR lucrează la Autoritatea Feroviară Română AFER București, având un salariu de 84.178 de lei.

Iulian Florin Mantescu, director financiar la CFR SA. Salariul anual, în 2021, a fost de 118.855 de lei. El este căsătorit cu Mantescu Cristina, angajată la SNTFC CFR Călători SA Archives, pe un salariu de 121.958 de lei.

Aurelian Oneci, director Dezvoltare Proiecte Feroviare, pe un salariu de 89.546 de lei. Soția lui, Livia Sorana Oneci apare în declarația de avere cu un venit de 32.309 euro de la SNTFC CFR Călători SA Archives și de 54.018 lei, de la Ministerul Transporturilor.

Valentin Dorobanțu, director Strategie Reglementări și Reprezentare Externă, are un salariu de 119.744 de lei, iar soția lui lucrează la SC Informatică Feroviară SA, de unde primește 66.220 de lei.