Informarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la protocoalele încheiate între autorități judiciare și alte instituții publice nu are nicio relevanță, pentru că nu are competența de a le aviza sau a le legitimă în vreun fel, transmite CSM. Precizările Consiliului vin în contextul declarațiilor pe care le-a făcut luni procurorul general Augustin Lazăr, care a prezentat corespondența cu Ministerul Justiției și cu CSM referitor la cele două protocoale încheiate în 2009 și în 2016 cu Serviciul Român de Informații (SRI). El a precizat, printre altele, că a trimis copii ale protocoalelor atât la Ministerul Justiției, cât și la CSM, scrie aktual24.ro.

Reprezentanții Consiliului confirmă afirmațiile lui Augustin Lazăr și spun că Parchetul General a trimis în 20 martie, spre informare, cele două protocoale clasificate pe care le-a încheiat cu SRI, unul de cooperare în domeniul securității naționale încheiat în 4 februarie 2009 și cel privind organizarea cooperării între cele două instituții pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, încheiat în 8 decembrie 2016. La 30 martie, cele două protocoale au fost restituite Parchetului General, pentru continuarea procedurii de declasificare, mai precizează CSM.

Consiliul spune însă că informarea sa cu privire la încheierea acestor protocoale nu are nicio relevanță, pentru că CSM nu are competența să le avizeze sau să le legitimeze în vreun fel.

„Precizam că, potrivit dispozițiilor Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, acesta nu are competența să avizeze încheierea protocoalelor între instituțiile din cadrul autorității judiciare și alte instituții publice, iar informarea ulterioară a Consiliului cu referire la aceste protocoale, în condițiile amintite, nu are nicio relevanță sub aspectul împrejurărilor în care acestea au fost încheiate, nevalidandu-le sau legitimându-le în vreun fel”, transmite luni seară CSM, printr-un comunicat de presă citat de news.ro.

Procurorul general, Augustin Lazăr a prezentat luni date despre corespondența purtată cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și cu Ministerul de Justiție (MJ) pe tema protocoalelor pe care le-a încheiat cu SRI. Lazăr a spus că primele informații despre existența protocolului din decembrie 2016 au fost prezentate instituțiilor abilitate în martie 2017, precizând că ”adevarul este riguros, este concret, este unul singur”. În plus, procurorul general a precizat că toate protocoalele cu SRI au fost denunțate de părți, fiind, deci, lipsite de efecte.

”Am comunicat CSM și cele două protocoale din 2009 și 2016 cu mențiunea că cel de-al doilea protocol a fost denunțat. Protocolul este lipsit de orice efecte. El poate fi declasificat și sper să obținem această adresă de declasificare ca să încheiem discuția. (…) În perioada 20-29 martie, toate protocoalele au puse la dispoziția CSM. Au fost invitați membrii Consiliului prin mesaj, e-mail, pe care le am. Dacă va fi nevoie, vom prezenta. Membrii au fost invitați să studieze protocoalele la biroul de profil, pentru că toți magistrații au dreptul de a studia documentele clasificate. În 29 martie CSM ne restituie protocoalele, dar nu spune că ar fi o încălcare a legii”, a precizat el.

Tudorel Toader a susținut, sâmbătă, că nu avea cunoștință despre existența protocolului din 2016, anunțând în același timp că a demarat „evaluarea” lui Augustin Lazăr.

Un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) și Serviciul Român de Informații (SRI) în 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seară, de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Valcov, pe pagina sa de Facebook. Documentul secret, care prevede cooperarea între cele două instituții ”pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, este semnat de către Augustin Lazăr și Eduard Helvig.

De asemenea, pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol nesecret încheiat la aceeași dată între Ministerul Public și SRI, privind cooperarea pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor.

Ministerul Public a făcut precizări vineri în legătură cu cele două protocoale încheiate în 2016 cu Serviciul Român de Informații (SRI), spunând că cel care are caracter secret și-a încetat efectele în martie anul trecut, iar procedura de declasificare a lui a fost deja începută, fiind informați atât Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cât și Ministerul Justiției.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, vineri seară, că nu mai există în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea justiției în România. El a spus că SRI își poate îndeplini atribuțiile conform legii și fără aceste protocoale. Hellvig a subliniat că personal nu are ce sa-și reproșeze.

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

1 COMENTARIU

  1. Justiția va fi privatizată și va deveni prostituția juridică de mâine, iar Dragnea, Tăriceanu, Dorneanu, Toader, Iordache si Nicolicea vor fi noii ei profeți.Amin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.