Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat la Digi24 că are în vedere un proiect de reformă pentru vamă, pentru a reduce fenomenul contrabandei, scrie Newsweek.ro.

Sunteți mulțumiți de măsurile luate de Guvernul Orban de la preluarea frâielor și până în prezent?

View Results

Loading ... Loading ...

Ministrul Finanțelor a declarat că cele 15 scanere din vămi, care ar trebui să scaneze camioanele care intră și ies din România, nu au funcţionat niciodată, cu excepţia unuia care era funcţional, dar a fost lovit la un moment dat de un TIR şi s-a stricat.

Întrebat dacă ştie dacă cele 15 scanere de mari dimensiuni din vămi, cumpărate cu fonduri europene, sunt funcţionale, ministrul a răspuns că acestea nu au funcţionat niciodată şi că deja „sunt de legendă”.

„Este prima discuţie pe care am avut-o. Nu funcţionează, sunt de legendă aceste scanere în ANAF”, a declarat Florin  Cîţu, care a adăugat că poate nici nu s-a dorit să fie funcţionale, potrivit G4Media.

„Se pare că nu au prea mers niciodată. În cel care a mers la un moment dat a intrat un TIR. E ireal”, a afirmat ministrul Finanţelor.

În legătură cu aceste aparate el a subliniat însă că situaţia este complicată, întrucât sunt cumpărate cu fonduri europene.

„Trebuie să găsim o soluţie şi aici trebuie să ne inspirăm de la cei din jur, pe termen scurt, pentru că sunt din fonduri europene nici nu poţi lua altele, că trebuie să dai banii înapoi. E mai complicat. Acolo e de muncă, la vamă e un proiect separat de ANAF, deocamdată le luăm pe rând. Vreau să nu mai fie niciun TIR care să treacă cu marfă de contrabandă.

Una din soluţii este să facem ce fac cei din UE, să facem vămuirea la destinaţie, pentru că azi tot controlul e la vama respectivă şi e greu de controlat. Dacă vămuirea se face la destinaţie, deciziile sunt mai uşor de controlat. Dacă ne încăpăţânăm să ţinem tot controlul la graniţă, nu vom rezolva niciodată problema.

Cu scanere, fără scanere, totdeauna e factorul uman acolo. aici e decizia mea, vom găsi cea mai bună soluţie”, a explicat ministrul Finanţelor.

Click AICI! Peste 13.000 de persoane te așteaptă să te alături grupului de Facebook ”România EUROPEANĂ” pentru a dezbate cele mai interesante subiecte. 

Dacă vrei să dormi liniștit, trezește-te! Și nu uita că un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.