Procurorii DIICOT si ofiteri de politie judiciara efectueaza miercuri dimineata 42 de perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Giurgiu, Braila, Arges, pentru destructurarea unei mari grupari criminale care actiona indeosebi in judetul Giurgiu, acuzata de mai multe infractiuni, printre care si castigarea de licitatii de constructii (asfaltari, drumuri si poduri) prin PNDL cu bani proveniti din proxenetism sau camata, anunta Aktual24.ro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea vizata de perchezitii era specializata in savarsirea infractiunilor de organizare ilegala a jocurilor de noroc, proxenetism, trafic de persoane, act sexual cu un minor, furt calificat, tainuire, luare de mita, darea de mita, delapidare cu consecinte deosebit de grave, instigare la abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, fals informatic, fals in declaratii, conducerea unui vehicul fara permis de conducere, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, camata si acces ilegal la un sistem informatic.

Procurorii sustin ca, incepand cu anul 2018 si pana in prezent, la nivelul municipiului Giurgiu s-a restructurat si isi desfasoara activitatea o grupare infractionala, grupare ce prezinta un grad de pericol social ridicat din punct de vedere al infractiunilor comise, al numarului membrilor, al influentei pe care o exercita la nivel local, al capacitatii de a actiona precum si al sumelor mari de bani obtinute din activitati ilicite.

O parte a gruparii a fost documentata de catre procurorii DIICOT in cursul anilor 2017 si 2018, fiind probata activitatea infractionala a aproximativ 40 de membri pentru constituire a unui grup infractional organizat, in scopul savarsirii infractiunilor de proxenetism, camata, spalare de bani, trafic de persoane, trafic de droguri de mare risc, dosarele fiind in diverse faze de judecata in fata instantelor judecatoresti.

Astfel, din probele administrate in cauza a rezultat faptul ca, dupa ce au fost trimisi in judecata, o parte a membrilor s-au regrupat si si-au reluat indeletnicirile infractionale, actionand pe mai multe paliere de criminalitate organizata in judetul Giurgiu, dar si in alte zone ale tarii, precum si in tari ale Uniunii Europene, urmarind obtinerea rapida a unor sume mari de bani din activitati ilegale, care ulterior sa fie introduse in circuitul financiar licit prin diferite modalitati, membrii sai savarsind aproape orice fel de infractiune daca exista oportunitatea obtinerii unui castig, precizeaza Agerpres.

Gruparea a actionat pe mai multe paliere:

* realizarea de lucrari de constructii (asfaltari, drumuri si poduri etc), la standarde necorespunzatoare, folosind in acest scop persoane juridice controlate de catre acestia, prin subcontractarea de lucrari de executie de la diverse unitati administrativ teritoriale prin proiecte cu finantare prin PNDL (Programul National de Dezvoltare Locala), castigate direct de acestia sau de asociati ai acestora, finantarea acestora realizandu-se cu sume de bani provenite din infractiuni care erau reintroduse in circuitul financiar licit, iar profiturile astfel obtinute fiind insusite in scopuri personale, delapidand in acest demers societatile comerciale tampon folosite.

* savarsirea unor infractiuni de proxenetism, fiind identificate mai multe situatii si referiri la persoane de sex feminin aflate in diverse tari din vestul Europei care se prostitueaza in beneficiul direct al membrilor gruparii, dar si situatii in care membrii gruparii inlesnesc practicarea prostitutitiei pe teritoriul Romaniei, prin identificarea de persoane interesate sa beneficieze de servicii sexuale platite.

* obtinerea unor servicii, avantaje sau alte beneficii necuvenite in diferite demersuri intreprinse in relatia cu institutii publice din municipiul Giurgiu, prin folosirea influentei de care se bucura la nivel local liderul gruparii, dar si de membrii care sprijina gruparea.

* disimularea detinerii dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile obtinute prin mijloace ilicite, prin inscrierea acestora in acte cu sprijinul unor interpusi si efectuarea unor transferuri de proprietate fictive in vederea ascunderii originii reale ale acestora precum si pentru evitarea aplicarii unor masuri de confiscare asupra acestora, prin comiterea de infractiuni de fals.

* detinerea si portul cu diferite ocazii, fara drept, a mai multor arme letale cu glont de catre lider, dar si de esalonul de comanda al gruparii de criminalitate organizata si persoanele de incredere, in scopul intimidarii membrilor altor grupari infractionale sau altor persoane fata de care aveau diverse interese.

* pregatirea savarsirii unor infractiuni de inselaciune constand in utilizarea unor mijloace si metode de trisare la jocurile ilegale de noroc organizate in diferite orase ale tarii la care participa membrii gruparii.

* asocierea in vederea realizarii infractiunii de contrabanda cu tigarete din Bulgaria, ce urmau a fi valorificate pe teritoriul Romaniei, atat direct cat si prin interpusi.

* asocierea in vederea realizarii infractiunii de contrabanda cu monede din aur din Turcia, ce urmau a fi valorificate pe teritoriul Romaniei, atat direct, cat si prin interpusi.

La activitati participa politisti din cadrul Politiei Capitalei, Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice, Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, Directiei Arme Explozivi si Substante Periculoase si Institutului National de Criminalistica – Politia Romana.

La sediul DIICOT – Structura Centrala vor fi aduse, in vederea audierii, un numar de 51 de persoane.

Actiunea este sprijinita de jandarmi ai Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei din cadrul IGJR.

USR, in urma cu doua luni: „PNDL, jaf din banii romanilor”

USR a avertizat, in urma cu doua luni, dupa ce Guvernul Citu a aprobat PNDL 3, ca acest program reprezinta un „jaf din banii romanilor”.

„In primul rand, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, prevede aceleasi tipuri de investitii, acordate nu in functie de nevoile punctuale locale ale oamenilor, ci in functie de interesele firmelor de partid. USR PLUS a propus ca alocarea banilor sa fie facuta in functie de niste indicatori clari.

In al doilea rand, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu stabileste niste criterii clare in aprobarea investitiilor. USR PLUS a propus ca proiectele sa fie aprobate in urma unei evaluari independente si profesionalizate”, a anuntat USR intr-un comunicat de presa.

USR a scos in evidenta preturi umflate si arbitrare, vorbind despre interese de partid si despre jaf.

„In al treilea rand, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu prevede niciun fel de criteriu in stabilirea costurilor, ceea ce inseamna preturi umflate, stabilite la liber arbitru. USR PLUS a propus introducerea de costuri unitare maximale, prin raportare la lucrari similare, iar sumele ce depasesc aceste costuri unitare sa fie suportate din bugetul propriu al beneficiarului.

In al patrulea rand, PNDL 3 prevede, la fel ca PNDL 2, ca banii pentru proiecte sa fie date din pixul unui ministru, adica asa cum a facut si Dragnea. USR PLUS a propus o evaluare independenta si transparenta a propunerilor de investitii, accesibila publicului.

In forma actuala, PNDL 3 va fi cel mai mare jaf din banii romanilor”, a concluzionat USR.

Planul national de investitii Anghel Saligny a fost aprobat in sedinta de vineri, 3 septembrie, a Guvernului la care ministrii USR PLUS nu au participat.

În care dintre următorii lideri politici aveți încredere?

 • Dacian Cioloș (USR) (20%, 6.483 Votes)
 • În niciun lider politic (19%, 6.175 Votes)
 • Catălin Drulă (USR) (14%, 4.551 Votes)
 • Ilie Bolojan (PNL) (13%, 4.405 Votes)
 • George Simion (AUR) (10%, 3.376 Votes)
 • Alexandru Rafila (PSD) (5%, 1.751 Votes)
 • Ludovic Orban (PNL) (5%, 1.654 Votes)
 • Marcel Ciolacu (PSD) (3%, 1.041 Votes)
 • Cristian Diaconescu (PMP) (3%, 978 Votes)
 • Klaus Iohannis (3%, 897 Votes)
 • Alt lider politic PSD (2%, 532 Votes)
 • Alt lider politic AUR (1%, 417 Votes)
 • Alt lider politic USR (1%, 257 Votes)
 • Florin Cîțu (PNL) (1%, 184 Votes)
 • Alt lider politic PNL (0%, 143 Votes)

Total Voters: 32.844

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 19.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.