Contractele de lucrări publice scoase la bătaie de primării și consilii județene – care au fost adjudecate prin licitații, în baza celor mai avantajoase oferte finanaciare – vor putea fi modificate, la cererea firmelor beneficiare care vor demonstra că tarifele materialelor de construcții au crescut. Aceasta este inițiativa propusă de PNL, printr-un proiect de lege care  – spune deputatul PNL de Brașov, Dumitru Flucuș – având scopul de a le da o mână de ajutor primarilor și șefilor de consilii județene.

În prezent, contractele de achiziții publice adjudecate prin licitații în baza unor oferte financiare asumate nu pot fi modificate pe parcursul lucrărilor, fără analize prealabile, evaluări externe și fără acorduri din partea forurilor administrative. În cazul multor proiecte de lucrări publice, firmele angajate ajung în conflict cu autoritățile – de multe se apelează chiar la justiție – dar fiind că solicitările pentru majorarea costurilor invocate sunt de cele mai multe ori respinse. Lucrările intră în blocaj, autoritățile au obligația să repete procedurile de achiziție pentru angajarea altor firme, lucru care se dorește a fi evitat, mai ales că este o realitate că prețurile la carburanți și la materiale de construcții au tot crescut arată Dumitru Flucuș .

„În calitate de secretar al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor, dar şi ca fost primar, susţin proiectele menite să dezvolte localităţile ţării. Am primit semnale de la mai multe asociaţii ale primarilor din ţară care spuneau, pe bună dreptate, că foarte multe proiecte începute riscau să fie sistate din cauza scumpirilor la materiale de construcţie, carburanţi sau forţa de muncă. M-am consultat şi cu cei de la Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România. Cum ar fi fost dacă şcolile, grădiniţele, spitalele sau proiectele de apă-canal ar fi fost blocate în acest moment? S-ar fi pierdut deja banii cheltuiţi, iar prejudiciul ar fi fost decontat tot de români! În consecinţă, în Comisia de Administraţie am susţinut proiectul de lege prin care contractele de achiziţie publică vor putea fi ajustate printr-un act adiţional. Am simplificat procedura şi nu am lăsat ca primarii să fie nevoiţi să facă noi licitaţii, noi caiete de sarcini sau să stea cu mâna întinsă la Guvern”, a comentat Flucuș.

Acesta consideră că prin această inițiativă, nu doar că vor fi salvate proiectele începute, dar în felul acesta vor fi sprijiniți și întreprinzătorii locali „să nu trimită oamenii în şomaj, iar firmele să nu intre în faliment”:

„Odată cu începerea Pandemiei de Covid-19, preţurile la materialele de construcţii au crescut enorm. Dacă în contractul iniţial antreprenorii se obligau să se încadreze într-o anumită sumă, după creşterea preţurilor acest lucru ar fi fost imposibil. Iar vina nu este nici a primarilor şi nici a firmelor contractante. Preţul lemnului a crescut aproape cu 40% în unele cazuri, preţul pentru oţel beton – cu aproximativ 60%, a polietilenei – cu 40%. Aceste scumpiri ar fi blocat foarte multe proiecte, ar fi afectat şi economia naţională, având în vedere că impactul posibil al crizei asupra sectorului de construcţii, sector care contribuie cu 6,6% din PIB, ar fi fost unul catastrofal. Prin legea votată la comisie am venit cu o soluţie aşteptată la problema creşterii preţurilor materialelor de construcţii. Constructorii pot să încheie un act adiţional la contractul de bază, la contractele aflate în execuţie, prin care să modifice preţul materialelor de construcţii stabilite în contractul iniţial, în funcţie de statisticile oficiale ale INS”, arată deputatul.

Autorităţile locale vor putea depune cereri la ministerul de resort pentru a acoperi diferenţele apărute, iar primarii nu vor fi nevoiţi să taie alte fonduri, pentru a finaliza un proiect deja aprobat şi aflat în execuţie.

Deputatul brașovean face apel la toate forţele politice din Parlament să se mobilizeze şi să voteze acest proiect, săptămâna viitoare, la votul final din Camera Deputaţilor.

Sursa: G4Media.ro

În care dintre următorii lideri politici aveți încredere?

 • Dacian Cioloș (USR) (20%, 6.483 Votes)
 • În niciun lider politic (19%, 6.175 Votes)
 • Catălin Drulă (USR) (14%, 4.551 Votes)
 • Ilie Bolojan (PNL) (13%, 4.405 Votes)
 • George Simion (AUR) (10%, 3.376 Votes)
 • Alexandru Rafila (PSD) (5%, 1.751 Votes)
 • Ludovic Orban (PNL) (5%, 1.654 Votes)
 • Marcel Ciolacu (PSD) (3%, 1.041 Votes)
 • Cristian Diaconescu (PMP) (3%, 978 Votes)
 • Klaus Iohannis (3%, 897 Votes)
 • Alt lider politic PSD (2%, 532 Votes)
 • Alt lider politic AUR (1%, 417 Votes)
 • Alt lider politic USR (1%, 257 Votes)
 • Florin Cîțu (PNL) (1%, 184 Votes)
 • Alt lider politic PNL (0%, 143 Votes)

Total Voters: 32.844

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 19.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.