Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat luni că scrisoarea transmisă de fostul primar al New York-ului Rudolf Giuliani este rezultatul unui lobby făcut de personaje din România care au avut probleme cu Justiția, scrie G4Media.ro.

“Domnul Giuliani este un personaj spumos şi combativ în discuţiile din SUA. Nu ştiu dacă mai este avocatul domnului Trump, în orice caz este expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”, a declarat George Maior, la reuniunea anuală a diplomației române, citat de News.ro.

Reacția ambasadorului român la Washington vine după ce Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al oraşului New York, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor, transmite Mediafax.

”După căderea lui Nicolae Ceauşescu din 1989, România a făcut paşi hotărâţi spre aplicarea legilor, în concordanţă cu respectarea dreptului la un proces corect în regulile statului de drept. Cu toate acestea, progresele au fost subminate grav de excesele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a României, sub conducerea fostului procuror şef, Laura Codruţa Kovesi. Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorect” se arată în scrisoarea publicată de Mediafax.

Rudolf Giuliani mai arată în scrisoare că ”a luat la cunoștință cu tristețe” despre existența unor protocoale secrete semnate între mai multe instituții din justiție și SRI. Fostul primar al New Yorkului mai spune că recunoaște și înțelege importanța luptei împotriva corupției, dar că o amnistie ar trebui dată în cazul celor acuzați și condamnați ”ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare.”

Rudolf Giuliani îndeamnă Guvernul României să înfiinţeze ”o comisie independentă formată din judecători internaţionali şi experţi legali”, care să examineze originile protocoalelor secrete, ca şi impactul lor asupra Parchetului General şi a judecătorilor din întreaga ţară. ”Pe baza rezultatelor ei, comisia independentă ar putea face recomandări specifice pentru ca aplicarea legii să fie întărită în România, iar Codul Penal românesc să fie reformat, pentru a preveni reapariţia unor astfel de excese”, mai arată Giuliani în scrisoare.

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!