Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a anuntat joi ca anuleaza contractele pentru firme care primesc anual un milion de euro pentru a pazi ramasitele Combinatului Krivoi Rog din Ucraina. Cele trei firme au fost stabilite „din pix” in 1999 si de atunci incaseaza in fiecare an un milion de euro de la statul roman, scrie Aktual24.ro.

Mai mukt decat atat, Nasui spune ca i-a solicitat premierului Citu ca „sa iesim din aceasta afacere comunista paguboasa care inca risipeste banii romanilor fara absolut niciun scop altul decat imbogatirea unor abonati la bani de la stat”. Concret, trebuie sa vindem la licitatie activele si toate creantele de acolo. Sa mai recuperam ce putem si sa nu mai platim un milion de euro pe an unor firme stabilite din pix in 1999″, a subliniat Nasui.

„Multi ati auzit de combinatul de la Krivoi Rog. Dar stiti si ca el ne mananca in fiecare an banii din taxe si impozite? In ministerul economiei sunt multe probleme uitate de ani de zile. Unele de zeci de ani. Si, la fiecare astfel de problema, este cineva care castiga bani frumosi de pe urma ei. Combinatul de la Krivoi Rog este fix o astfel de problema a statului roman. Nerezolvata de ani de zile si din care cativa oameni conectati politic se imbogatesc din banii contribuabililor.

Combinatul de la Krivoi Rog este o fabrica abandonata din Ucraina la care este proprietar si statul roman alaturi de statul ucrainean. Initial erau mai multe state care au fost implicate in construirea lui, dar au ramas numai acestea doua. Combinatul nu mai functioneaza si nici nu are vreo perspectiva de a se reporni.

Este o reminiscenta a economiei socialiste planificate detinute de stat. A fost fondat de Republica Socialista Romania, impreuna cu alte state din lagarul socialist, in anul 1986. Romania a platit atunci 640 milioane ruble transferabile (echivalentul a ~1 miliard de dolari) pentru constructie. In schimbul acestor bani, Romania trebuia sa primeasca peleti de fier pentru a produce otel. In total, statul roman ar fi trebuit sa primeasca ~30 de milioane de tone de peleti timp de 10 ani. In practica, a primit doar 159 mii de tone. Adica 0.53% din cat trebuia sa primeasca. O alta ‘buna afacere’ a statului.

Sa ne intelegem bine: de 22 de ani acest combinat nu mai functioneaza deloc. Celelalte state cu care eram in asociere si-au marcat pierderea si au vandut pe cat au putut ce aveau calculat drept contributie nationala. Statul roman, insa, a ales sa ramana agatat de combinat alaturi de statul ucrainean, cel pe teritoriul caruia se afla acest maldar de fier din care se fura anual, cam orice. Sunt nenumarate reportaje facute de televiziunile romanesti care arata aproape an de an ca din combinat, adica ce a mai ramas din el dupa atata vreme, se fura ca din codru. 

Stiti ce face statul roman cu el de zeci de ani? Plateste anual un milion de euro la trei firme pentru ‘paza si conservare’. Trei firme care tot fac bani frumosi an de an din paza unei ruine. An de an.

Recent am primit pe masa nota de plata pe anul acesta. Ne costa inca 5,4 milioane de lei. Nu sunt alese la intamplare aceste firme. Sunt impuse printr-o lege in care ele apar paznici obligatorii. Repet, an de an.

Am cerut si eu poze de la fata locului sa vedem ce pazim. Daca tot ne costa cat o sectie ATI noua in fiecare an. Combinatul este o epava. Vedeti aici, ca sa va dati seama: (https://cutt.ly/ColosulcareInghitedinBaniiTarii). Va las pe dumneavoastra sa judecati cat de bine se face ‘conservarea si paza’ din poze si din reportaje.
Am crede macar ca aceste trei firme au fost alese pe baze concurentiale printr-o licitatie sau prin orice e firesc in 2021. Deloc. Sunt trei firme nominalizate expres intr-un HG din 1999. Cele trei firme sunt: Arcom SA, Arcif SA si Uzinexport SA.

Pana acum, aceste firme au primit peste 70 de milioane de lei. Adica 1 milion de euro pe an.

Care e interesul in aceasta schema? Sa tot platim bani publici unor firme pentru pazirea unei epave fara viitor si sa aruncam fara sens banii platiti de fiecare contribuabil in parte intr-o gaura neagra? Sau in buzunarele unor capuse ale statului?

Pentru mine si pentru orice om de stat cu bun simt, e clar ca acest combinat, asa cum este acum, nu are nicio perspectiva. Pana acum statul a intretinut aceasta gaura neagra din motive pe care pot doar sa le banuiesc.

Singurii beneficiari din toata povestea asta sunt cele trei firme care nu fac nimic. Daca ar fi platite din bani privati, as zice treaba lor. Dar problema este ca sunt platiti din banii contribuabililor, iar eu nu suport risipa.

De aceea am propus prim-ministrului ce nu a avut curaj nimeni sa faca de zeci de ani incoace: sa iesim din aceasta afacere comunista paguboasa care inca risipeste banii romanilor fara absolut niciun scop altul decat imbogatirea unor abonati la bani de la stat.

Concret, trebuie sa vindem la licitatie activele si toate creantele de acolo. Sa mai recuperam ce putem si sa nu mai platim un milion de euro pe an unor firme stabilite din pix in 1999.

PS: Imi dau seama ca actiunea mea va mai porni o alta campanie contra mea. Nu ma intereseaza. Un coleg cu care lucrez la minister mi-a spus ca niciun om normal nu isi inchipuie cate surse de sifonare a banilor publici exista in ministerul economiei. Are perfecta dreptate. Dar, pe fiecare dintre ele le vom inchide pe masura ce aflam de ele. Fix asa cum vom face si cu asta”, a anuntat Nasui.

A reușit premierul Florin Cîțu să-și țină promisiunea de a opri nepotismele și conflictele de interese?

View Results

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.700 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.