Guvernul a atras 3,3 miliarde euro de pe piețele externe de capital printr-o emisiunea de euroobligațiuni lansată în 19 mai de Ministerul Finanțelor Publice, scrie Newsweek.ro.

Este cea mai mare emisiune de euroobligațiuni lansată de un stat non-Euro și a doua cea mai mare din regiunea Europei Centrale și de Est.

Împrumutul uriaș vine pe fondul adâncirii deficitului bugetar din cauza performanțelor slabe ale economiei în al doilea trimestru, când criza provocată de coronavirus a dus la scăderea abruptă a încasărilor bugetare și creșterea cheltuielilor. Tranzacția reprezintă cel mai mare volum de finanțare realizat vreodată de Romania într-o singură zi.

Emisiunea a fost realizată în două tranșe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% și o rată de dobândă de 2,750% pe an și 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% și o rata de dobândă de 3,624% pe an, potrivit comunciatului Ministerului Finanțelor.

„Împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanțare în creștere, rezultate din deficitul bugetar și volumul refinanțării datoriei publice”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, potrivit comunicatului citat.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Aproximativ 15.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here