A fost autocratul fără sprijin popular, liderul maxim refugiat pe câmp în campania electorală de frica oamenilor, rușinea liderilor supremi de pretutindeni. A sfârșit într-un cor de huiduieli planetar, pierzând rușinos alegerile, izolat în UE, urât și detestat inclusiv de ai lui, scrie Dan Tăpălagă pe G4Media.

Care credți că este cea mai îndreptățită persoană se preia conducerea PSD, după ce Dragnea a fost arestat??

View Results

Loading ... Loading ...

În ziua condamnării sale la închisoare, nimeni n-a simițit nevoia să-l apere, dimpotrivă, s-au găsit destui în propriul partid care să-l trimită direct în neant. O țară întreagă a răsuflat ușurată. Unii s-au bucurat atât de tare încât au ieșit din case să-l vadă în drum spre penitenciarul Rahova unde urma să se predea.

Televiziunile au transmis live din fața casei sale sperând să prindă momentul când iese din scenă și au transmis în directul drumul spre închisoare. Mașina a ridicat valuri de ură în urma ei și a lăsat în spate un partid în degringoladă.

Spre stupoarea generală, tocmai Viorica Dăncilă a tras cortina peste episodul Dragnea, anunțând că nu va comenta în nici un fel o decizie a instanțelor de judecată. End of story.

Ce imagini, de neînchipuit cu doar câteva zile în urmă! Cine ar fi crezut că totul se va termina atât de sec, atât de lipsit de glorie, într-un derizoriu absolut? Ieri era the big boss, azi e zero, nimic, istorie.

Celui de-al treilea om în stat i-a lipsit până în ultimul moment minima decență, onoarea elementară de a demisiona pentru a nu intra în pușcărie direct din fruntea partidului și din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Orice dictator, cât de mic, cât de neînsemnat, s-ar cutremura. Votul a căzut ca o ghilotină și apoi condamnarea, fără ca liderul maxim să poată mișca un deget, oricât s-a luptat să distrugă statul timp de doi ani de zile.

Din toată reputația lui de cel mai puternic om din România s-a ales peste noapte praful. L-am văzut cu toții în mașina care îl ducea către secția de poliție privind în gol, întrebându-se parcă ce n-a mers bine? Unde a greșit? De ce i se întâmplă tocmai lui?

Dragnea a crezut că este mai puternic decât sistemul care l-a protejat ani de zile și mai isteț decât alegătorii pe care a încercat să-i tragă pe sfoară. A încercat să-i mituiască printr-un fel de schimb reciproc avantajos, eu vă dau bani, voi închideți ochii cât timp eu distrug tot statul pentru a mă salva, dar ceva n-a funcționat.

Ce n-a funcționat anume, cum a găsit societatea românească în cele din urmă resursele de a se opune, ce anume a făcut ca instituțiile să funcționeze mai departe în ciuda uriașelor presiuni la care au fost supuse, n-aș putea să spun cu precizie. Virtuțile democrației, probabil.

Aici a fost veriga slabă: Dragnea și PSD nu au avut niciodată o bază de susținere reală. Nu s-au bazat niciodată pe adepți convinși de ideologie, pe true believeri ca FIDESZ-ul lui Orban sau AKP-ul lui Erdogan.

Partidul n-a crescut pe voturile unor alegători gata să moară pentru o idee, ci au cumpărat electorat cu bani cash, cu miraje propagandistice și falsuri grosolane. Au construit o ficțiune politică pură din minciună și manipulare, ajutați de un aparat de propagandă zelos și fără scrupule.

Cine este cu adevărat Liviu Dragnea, cel mai greu de oprit din nebunia distrugerii dintre toți cei care s-au crezut Dumnezei? Cine au fost Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Sebastian Ghiță, Elena Udrea, Traian Băsescu?

Doar niște politicieni abili, oameni de afaceri puternici sau i-a definit ceva în plus? Dacă au fost doar interfețele, delegații vremelnici ai unui sistem de putere care a condus România după 90, uneori din spatele cortinei, alteori la vedere?

Toți au avut secretul lor, cheița cu care au fost întorși până când într-o bună zi au ajuns să creadă că încarnează însăși Puterea.

Cam asta i-a pierdut pe toți: mania grandorii, paranoia, aroganța, ruperea de realitate. Căderea tuturor a început în momentul în care s-au crezut atotputernici, intangibili, deasupra legii. Nu întâmplător lui Năstase i se spunea Însuși, lui Băsescu Zeus iar despre ceilalți se vorbea mai mult în șoaptă când erau pe cai mari.

Dintre toți, Dragnea va rămâne în istorie drept cel mai ridicol, dar și cel mai periculos lider maxim din România ultimelor decenii. Totuși, unor Erdogan sau Orban le va fi rușine că au fost colegi de generație cu primul aspirant la statutul de dictator luat pe sus direct din  jilțul puterii și băgat la închisoare.

Care credeți că ar fi cea mai potrivită coaliție de Guvernare după ce PSD și ALDE au pierdut categoric ultimile alegeri și legitimitatea de a mai conduce țara?

View Results

Loading ... Loading ...

Urmărește-ne și pe TWITTER!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

CITEȘTE ȘI: 

PRO România și USR-PLUS, parteneri în Parlamentul European. Ponta: Sper ca USR-PLUS să bată PNL

Dragnea, atitudine de infractor: Am REFUZAT să plătesc prejudiciul, chiar dacă mă duc la pușcărie

În România lui Dragnea infractorul, șefi ai Poliției Române amenință jurnaliștii cu moartea

Dezvăluiri explozive despre cine a fost mama lui Mazăre și legăturile acesteia cu Mihai Gâdea

[sg_popup id=6254]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here