Statul Major al Forțelor Armatei ucrainene a postat duminică un comunicat pe pagina sa oficială de Facebook, în care precizează că ocupanții ruși au redus ritmul ofensivei din cauza lipsei de combustibil în cea de-a patra zi a invaziei. Unii dintre ei refuză mai lupte pentru Putin. Alții se predau sau dezertează, scrie Ziaristii.com.

Invadatori rămași fără combustibil. „Ocupantul rus a redus ritmul ofensivei, dar continuă încercările de a dezvolta succesul în direcții individuale în operațiunea ofensivă împotriva Ucrainei. Coloane de tehnologie blindată a agresorilor ruși au încetinit ritmul de avansare rapidă pe teritoriul ucrainean. Trupele inamice, private de refacerea la timp a combustibilului și muniției, se opresc”.

Dezertează sau refuză să lupte. „Personalul trupelor de ocupație, dintre care majoritatea sunt tineri recruți, este epuizat de pregătirea militară anterioară și are o condiție morală și psihologică scăzută. Conform informațiilor disponibile, au loc fapte de dezertare, refuzuri din partea soldaților din cadrul forțelor armate ruse de a participa la lupta împotriva Ucrainei, precum și intrări în captivitate”.

Încercări eșuate de a prelua controlul asupra marilor orașe. „Principala tactică a ocupanților rămâne mutarea continuă și capturarea orașelor mici, a satelor și a drumurilor de legătură. Datorită rezistenței puternice a populației civile, a unităților din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, Gărzii Naționale și Poliției naționale, încercările de a prelua controlul asupra marilor orașe nu au avut succes”.

Grupuri diversioniste distrug instalațiile civile de infrastructură. „Scopul principal al adversarului – blocarea capitalei patriei noastre, orașul Kiev – rămâne neîmplinit. Ocupanții ruși desfășoară activ grupuri diversioniste care sabotează, distrug instalațiile civile de infrastructură și ucid civili în marile orașe. Nesocotind standardele dreptului umanitar internațional, agresorul rus a deteriorat baza petrolieră din Vasilkov și a distrus conducta de gaz din Harkov. Ocupanții continuă să afecteze pe furiș clădirile rezidențiale cu mai multe etaje”.

Mercenari non-ruși menință populați. „Pentru a intimida populația locală, unitățile militare și unitățile alcătuite preponderent din persoane cu aspect caucazian, cu niște cunoștințe precare de limba rusă, împrăștie mesaje de amenințare și panică. Ziua, ocupanții ruși au lovit Kievul și alte orașe cu rachete balistice și de croazieră și au folosit aviația de pe teritoriul Crimeei și Republicii Belarus”.

Atacuri venite din Belarus. „În districtul Mozirski din Belarus, invadatorii au format un grup de atac de elicoptere rusești de luptă, pentru a lovi obiective de infrastructură critică a orașelor și  trupelor noastre. Gruparea forțelor aliate desfășoară operațiuni defensive, menține pozițiile ocupate de-a lungul liniei de demarcație. Ocupantul n-a înregistrat succese în nicio direcție. #stoprusia Împreună vom învinge! Loveşte-l pe Ocupator!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.