România expulzează un înalt oficial de la Ambasada Federației Ruse la București, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE) printr-un comunicat. Alexei Grișaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei, a fost declarat persona non grata pe teritoriul României pen motiv de spionaj, scrie Ziaristii.com.

Decizia i-a fost comunicată de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorului Rusiei la București, provocatorul obraznic Valeri Kuzmin, pe care l-a convocat la sediul MAE.

Oficial, lui Grișaev i s-a reproșat faptul că „activitățile lui încalcă prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”. Invocata Convenție de la Viena prevede, între altele, că personalul diplomatic nu are dreptul să se angajeze în activități de spionaj.

Alexei Grișaev e acuzat că a încălcat exact această prevedere. În calitate de militar, activitățile sale de spionaj nu puteau fi subordonate decât temutului GRU – serviciul de informații al Armatei ruse.

Și pe vremea URSS, acest serviciu odios – are la activ multe crime – tot GRU se numea (doar KGB a fost rebotezat FSB). În decembrie 1989, agenții GRU de la Ambasada sovietică, alături de cei veniți în acele zile ca „turiști” și de cozile lor de topor din România (generalii Nicolae Militaru și Vasile Ionel, căpitanul Mihai Lupoi etc.) au aplicat scenariul unei băi de sânge în România, sub acoperirea unei „revoluții” care masca lovitura de stat.

Prin această expulzare, România se alătură altor țări NATO care zilele trecute au adoptat măsuri similare. SUA, Cehia, Slovacia, Polonia și Bulgaria și alte state au expulzat diplomați ruși, iar Moscova a replicat prin expulzarea unor diplomați ai țărilor respective.

Cehia, care are un istoric bogat în acest domeniu sensibil și periculos, a inițiat chiar o acțiune de mari proporții, expulzând 18 diplomați ruși și pornind în căutarea a doi spioni-asasini GRU.

Comunicatul MAE

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin.”

A reușit premierul Florin Cîțu să-și țină promisiunea de a opri nepotismele și conflictele de interese?

View Results

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.600 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

2 COMENTARII

  1. N-am înțeles nimic, deci România l-a expulzat pe acel om pentru că era spion sau doar din solidaritate cu Cehia și NATO ?! Și dacă era spion ce anume a spionat ? Și care e câștigul României la acțiunea asta ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here