România riscă suspendarea tuturor plăţilor făcute de UE în proiectele europene din cauza unor modificări aduse la legea Curții de Conturi, au declarat pentru G4Media surse de la Bruxelles. Potrivit acestora, experții europeni sunt îngrjorați de modificările operate în Parlament la legea Curții de Conturi, modificări care nu mai garantează independența acesti instituții care verifică inclusiv modul în care sunt cheltuite fondurile europene de către administrațiile locale. ”Modificările au trecut de Camera Deputaților, iar dacă vor trece și de Senat, se vor suspenda automat plățile pentru toate programele până când ne vom asigura că avem un audit independent. Acest lucru se va întâmpla automat, dacă din legea de funcționare a Curții de Conturi dispar garanțiile de independență”, au explicat pentru G4Media.ro oficiali din cadrul Comisiei Europene.

Avertismentul e legat de plăţile pentru proiectele aflate acum în derulare, ceea ce ar însemna oprirea de facto a tuturor proiectelor cu finanţare europeană.

Aceste avertismente din partea Bruxelles-ului referitoare la suspendarea tuturor plăților, indiferent de axa de finanțare (infrastructură, agricultură etc), sunt fără precedent.

Reamintim că PSD controlează deja în mare măsură conducerea instituţiei. Preşedintele Curţii este Mihai Busuioc, fost secretar general în guvernele PSD, unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Liviu Dragnea. Din plenul Curţii mai fac parte Bogdan Stan (fostul şef al ANAF) şi Florin Tunaru (fost vicepreşedinte ANAF), amândoi colaboratori ai preşedintelui PSD.

Modificările radicale au fost aduse de PSD la un proiect de lege inofensiv depus în noiembrie 2017 de mai mulţi parlamentari PNL şi PSD. Modificările care distrug practic independenţa Curţii de Conturi au fost introduse luni prin amendamente în Comisia de buget din Camera şi multe dintre ele au fost votate deja în plenul Camerei Deputaţilor miercuri, 25 aprilie. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă şi de Senat.

Cum vrea majoritatea PSD-ALDE să modifice legea Curții de Conturi

USR a avertizat, miercuri, că majoritatea PSD-ALDE a decis să modifice legea de funcționare a Curții de Conturi ca să transfere toate atribuțiile importante de la plen către președinte. ”Miza este blocarea verificărilor Curții de Conturi și folosire politică a inspectorilor”, a explicat USR într-un comunicat.

Deputatul USR Claudiu Năsui a enumerat pentru G4Media.ro cele mai grave modificări:

– Se înfiinţează o nouă structură în subordinea preşedintelui, numită “aparat de lucru”. Aceasta, pe lângă cabinetul preşedintelui şi secretariatul general care răspund tot preşedintelui. Iar acest aparat de lucru va verifica toate rapoartele înainte să fie transmise. Deci nu se mai poate face un raport fara aprobarea preşedintelui Curţii.

– ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice) dă puncte de vedere care vor deveni obligatorii pentru Curtea de Conturi pentru achiziţiile publice. Deci o instituţie subordonată guvernului are putere peste Curtea de Conturi care trebuie tocmai să verifice guvernul. Acesta e motiv de neconstituţionalitate.

Au scos garanţii de independenţă ale auditorilor de la Curtea de Conturi, care în prezent au un statut între funcţionari publici şi magistraţi tocmai ca să aibă o şansă mai mare să fie independenţi. Astfel, aceştia vor putea fi mutaţi fără voia lor într-o secţie îndepărtată ca să scape de el.

Practic, prin modificările operate, PSD desfiinţează independenţa instituţiei şi o subordonează Guvernului.

„PSD avea deja președinția acestei instituții, condusă de Mihai Busuioc, fost secretar general al guvernului, cunoscut ca apropiat al lui Liviu Dragnea, dar președintele nu avea decât un singur vot în plenul Curții de Conturi. Prin acest proiect, PSD ciuntește una dintre instituțiile fundamentale ale statului român și în mod neconstituțional. Constituția prevede independența Curții de Conturi, ori proiectul prevede că punctele de vedere ale ANAP, subordonată Guvernului, o să fie obligatorii pentru Curtea de Conturi”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.

USR avertizează că după adoptarea acestui proiect, Curtea de Conturi nu va putea să mai investigheze achiziții publice și va fi obligată să ia de bune deciziile ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice), o instituție care este subordonată Guvernului. Mai grav, Curtea nu va putea să mai evalueze oportunitatea achizițiilor făcute de instituțiile publice, cum ar fi softuri complet inutile cumpărate pe milioane de euro. Portalul eRomania a costat nu mai puțin de 52 de milioane de euro și este complet inutil.

„Modificările au fost aduse în mod tipic PSD-ist. Nu au făcut un proiect de lege clar pentru asta. Nu. Asta ar fi bătut la ochi. Domnii de la PSD au luat un alt proiect de lege referitor la Curtea de conturi relativ benign și au adus o serie întreagă de amendamente. Este un mod de operare pe care l-am mai văzut deja. Se introduce un proiect de lege relativ inofensiv. După care în procesul parlamentar se introduc amendamente care de fapt schimbă fundamental proiectul. Așa zboară mai ușor sub radarul atenției publice”, a mai spus deputatul USR Claudiu Năsui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.