Risc chimic și biologic la Ministerul Educației. Asta a găsit un institut subordonat Ministerului Educației, potrivit unor documente obținute de Newsweek.ro. Institutul a emis buletine de analiză pe baza cărora angajații primesc sporuri de condiții vătămătoare.

Sporurile sunt cuprinse între câteva sute și câteva mii de lei pe lună. Buletinele arată la ce factori nocivi sunt expuși angajații din sistemul bugetar. De asemenea, precizează durata și intensitatea cu care acești factori de risc ar acționa asupra angajaților.

Risc chimic și biologic de la subalterni pentru angajații din sediul central

Un institut care realizează astfel de buletine de analiză este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii „Alexandru Darabonț”. Din aprilie 2013, INCDPM Alexandru Darabont a trecut în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale, conform Hotărârii Guvernului României nr. 185/16 aprilie 2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naţionale.

În urmă cu doi, pentru acordarea sporurilor pentru condiții vătămătoare de la Ministerul Educației au fost emise buletinele de expertizare a locurilor de muncă nr. 06-004/28.06.2018 și nr. 06-005/28.06.2018. Într-un răspuns pentru Newsweek România, Ministerul Educației confirmă că analizele „au avut ca rezultat identificarea unui număr de 5 factori de risc”.

Trei tipuri de riscuri la locul de muncă

Institutul menționează că sunt 3 factori de risc întâlniți în experizarea locurilor de muncă: riscuri fizice (legate de câmpurile electomagnetice – neidentificate la Ministerul Educației), chimice și biologice. Institutul precizează că riscurile biologice și chimice sunt legate de expunerea la agenți biologici și chimici la muncă… „evalurea trebuie să aibă în vedere și nivelul de expunere”.

Pe baza acestor buletine, cuantumul sporului de condiții de muncă plătit, lunar, tuturor salariaților din aparatul propriu al ministerului Educaței este de 219.064 lei brut”.

Cum s-a dat liber la sporuri

Sporurile de care toată lumea vorbește au fost reglementate în anul 2017. Articolele din lege au fost „pervers” întocmite de PSD-ALDE pe principiul cumului factorilor care determină condițiile vătămătoare de lucru. Legea nu oferă bugetarilor o singură indexare cu un anume procent din salariu pentru toate așa zisele condiții vătătmătoare. Fiecare factor care face munca bugetarului mai grea contribuie cu un anumit procent la creșterea salariului de bază.

Pe 4 august 2017 a fost publicat „Regulament privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare ” din administrația publică locală”.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.