Der Spiegel: EADS soll sich mithilfe dubioser Kontaktleute Aufträge in Rumänien gesichert haben

Acesta este titlul unei artuciol al prestigiosului cotidian german care se traduce cam așa: ”EADS și-ar fi asigurat contracte în Romania, cu ajutorul unor oameni de contact dubioși”. Citând surse din Parchetul din Munchen, Der Spiegel dezvăluia că aproximativ 6,2 milioane de euro au plecat dinspre marele concern EADS spre Midocar Consulting SRL și Icar Business Research SRL și, apoi, ca mită, spre demnitari români.

Conform informațiilor obținute de jurnaliștii de la Der Spiegel de la procurorii munchenezi, EADS a plătit către Midocar Consulting SRL, în total, în 2006 și 2011, 3,98 milioane de euro. Între 2005 și 2009, EADS a plătit 2,2 milioane de euro și către Icar Business Research SRL. Ambele firme românești aveau contracte semnate cu EADS (Midocar din iunie 2004, Icar din septembrie 2005). Contractele ambelor firme constau în consultanță oferită concernului EADS. Ce e drept, consultanță (sau ceva pe acolo) s-a făcut, dar procurorii din Munchen suspectează că Midocar și Icar au înțeles prin asta să dea șpăgi babane autorităților române care se ocupau de contractul de securizare a frontierelor României pentru accederea României în Schengen.

Este de menționat că datele procurorilor din Munchen au fost obținute prin percheziții în Germania atât la EADS Deutschland GmbH, cât și la Airbus Defence & Space (fostă Cassidian, subsidiară a EADS), dosarul vizând suspiciuni de mită atât în România, cât și în Arabia Saudită.

După cum se poate vedea din anii în care EADS a plătit peste șase milioane de euro către Midocar și Icar (adică perioada 2005 – 2011), dacă s-a dat mită, atunci aceasta s-a dus către oficialii guvernelor Tăriceanu și Boc. Dintre cei doi, însă, Tăriceanu are cele mai multe șanse să fie agățat în scandal pentru că, printre altele, Midocar Consulting SRL a cumpărat, în 2007, o vilă imensă de la RAAPPS în 2007, în mandatul lui Tăriceanu. Este vorba de Vila 23 Snagov, un activ turistic atât de important (cumpărat cu 160 de euro pe metru pătrat când piața era la 300 de euro pe metru pătrat) încât a schimbat numele societății Midocar Consulting SRL în Vila 23 Snagov SRL. De altfel, după cumpărarea vilei snagovene, firma a renunțat să se mai ocupe de consultanță, ca principal obiect de activitate, și a trecut la turism.

Când vine vorba de Icar Business Research SRL, lucrurile sunt și mai directe: Icar a fost deținută de Cătălin Harnagea și Dorin Marian și, practic, a trăit până în 2009 numai din contractul cu EADS (iar după 2009 aproape că nu a mai avut încasări). Cătălin Harnagea este acum membru ALDE, partidulețul lui Tăriceanu, și este bun prieten cu președintele Senatului. Dorin Marian, acționar al Icar Business Research SRL, i-a devenit șef de cabinet premierului Tăriceanu în 2007, în plină desfășurare a contractului de consultanță dintre Icar și EADS.

DNA a efectuat percheziții acasă la Cătălin Harnagea și Dorin Marian în octombrie 2014.

Cătălin Harnagea a condus Serviciul Român de Informaţii (SIE) în intervalul 30 iulie 1997 – 1 februarie 2001, când Dorin Marian a ocupat funcţia de consilier prezidenţial (1996-2000) şi şef al Administraţiei Prezidenţiale (martie-septembrie 2000). Cătălin Harnagea a scris, în CV-ul său, că a fost, din 2005, consultantul EADS pe proiectul de securizare al frontierelor României şi pe cel de off-set.

Dorin Marian a fost asociat cu Cătălin Harnagea într-o firmă, acesta cesionând acţiunile în februarie 2007, cu o zi înainte de a fi numit în funcţia de prim-consilier al premierului din acea perioadă, Călin Popescu Tăriceanu, scrie comisarul.ro.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.