Scriitorul și filosoful Andrei Cornea compară situația politică din România – pentru care-l acuză pe președintele Klaus Iohannis – cu cea din distopiile lui George Orwell, în care dictatorii schimbau alianțele peste noapte și oamenii erau obligați să uite ce li se spusese cu o zi înainte. Într-un interviu pentru Spotmedia.ro, Cornea spune că schimbarea brutală a coaliției de guvernare frustrează tot electoratul, nu doar pe cel al PNL și USR, spune Andrei Cornea, pentru că în decembrie 2020 nici PSD-iștii n-au votat cu gândul că vor face alianță cu liberalii și cu Iohannis.

Cel mai de neînțeles este de ce PNL și Iohannis au făcut toată nebunia din ultimele două luni, se miră filosoful. N-are niciun sens atât timp cât principalii perdanți sunt tocmai președintele și partidul său. În același timp, marele câștigător este PSD-ul, care a luat tot reușind să iasă și bine ca imagine din această poveste, mimând responsabilitatea și moderația.

Cornea descrie imixtiunea lui Iohannis în PNL ca pe una „teribilă“, „dură“ și „violentă“, mult mai agresivă decât cea pe care Băsescu a avut-o în PDL. În plus, observă intelectualul, PDL-ul i-a rezistat, până la urmă, lui Băsescu și a respins-o pe Elena Udrea, pe care acesta voia s-o impună ca șefă. Pe când PNL s-a prăbușit complet în fața lui Iohannis, înghițindu-i ordinul de a-l pune șef pe Cîțu. Rezultatele se văd azi.

Principalele observații din analiza făcută de filosoful Andrei Cornea pentru SpotMedia.ro

  • Cea mai mare parte a populației, în 2020, care a votat cu PNL, USR și PSD, nu a votat având în perspectivă o astfel de coaliție. Prin urmare, e firesc ca lumea să se simtă frustrată. În plus, cei care au votat fosta coaliție constată că o întreagă campanie din partea unor actori importanți, în frunte cu președintele Iohannis, a fost degeaba, ea s-a risipit într-o răsturnare completă, suntem ca în Orwell, s-a schimbat alianța.
  • A fost această imixtiune teribilă în PNL,în sprijinul lui Cîțu la Congres, împotriva lui Ludovic Orban, care a fost mult mai violentă și mai dură decât ce am văzut chiar la Băsescu. În primul rând, în fața lui Băsescu, PDL-ul de atunci a rezistat și nu a acceptat-o pe Elena Udrea, în timp ce PNL-ul de acum s-a prăbușit, pur și simplu, în fața lui Iohannis.
  • Am sentimentul că pe președinte nu îl mai atinge absolut nimic. Reacționează ca un automat, mai mult decât oricând, nu a mai dat de mult timp un interviu, nu mai comunică direct cu presa prin conferințe de presă, a făcut câteva doar atunci, în pandemie.
  • (Iohannis) nu a explicat niciodată cu adevărat de ce a făcut această alianță, pe care nu era obligat să o facă. Când USR  a părăsit guvernarea, a spus că nu are ce face, țara avea nevoie de un guvern. Da, dar USR nu îl accepta pe Cîțu, or, acum un guvern fără Cîțu premier și fără Cîțu ministru. I s-a dat președinția Senatului.
  • PSD  a obținut incredibil de mult și chiar au fost destul de abili, dând impresia public că totuși au fost moderați, nu au cerut postul de prim-ministru.
  • Mă tem că nu e o coaliție care să dureze, mai devreme sau mai târziu liberalii vor începe să se agite, iar PSD va avea totuși impresia, la un moment dat, că pierde teren la guvernare și atunci se vor grăbi să atace dinăuntru Guvernul, cum se practică.
  • Este o situație dezamăgitoare, oricum, pentru cele câteva sute de mii de oameni care au stat în frig. Unii, la protestele din 2018 – 2019, alții au fost gazați în 10 august. Au avut niște speranțe de transformare, de schimbare.
  • Mai e ceva, care pe mine mă nedumerește și văd că sunt și alții: nu înțeleg de ce au făcut-o Iohannis cu cei din PNL – care au organizat această poveste. Nu are niciun fel de logică. Ei înșiși nu au niciun câștig, nu fac decât să piardă pe tot terenul. PNL-ul de astăzi este mult mai slab decât era înainte de criză. Nu a câștigat nimic.

Având în vedere că Iohannis și PNL-ul și-au trădat proprii alegători, veți mai vota cu PNL la următoarele rânduri de alegeri? Dacă nu, care este partidul pe care-l veți vota?

View Results

Loading ... Loading ...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.