Fostul ministru liberal Relu Fenechiu are posibilitatea să-și recupereze „şpaga” de 3,9 milioane lei în urma sentinţei instanţei, scrie Ziare.com.

În perioada 2010-2014, firma de software Siveco SA a plătit „comisioane” în valoare de 3,9 milioane lei firmei de consultanţă deţinute de fosta şefă de cabinet a lui Fenechiu, Alina Hăilă. La „schimb”, Siveco a beneficiat de contracte de furnizare a unor soluţii informatice în valoare totală de 22,15 milioane lei. Comisioanele plătite urmau să ajungă la Fenechiu, dar au rămas în conturile Profile Business Consulting SRL.

În iunie 2019, Fenechiu a dat în judecată firma Profile Business Consulting deţinută de Alina Hăilă, cerând plata sumei de 3,92 milioane lei pe care liberalul i-ar fi împrumutat-o. Fenechiu şi-a justificat pretenţiile prin declaraţiile date de Hăilă în faţa organelor de anchetă, conform cărora firma sa nu prestase niciun serviciu efectiv către Siveco în contul banilor, aceştia reprezentând un împrumut dat societăţii de către fostul ministru, relatează Ziarul de Iași.

În faţa Tribunalului, reprezentanţii Profile Business Consulting au arătat că banii au fost încasaţi de la Siveco SA, Fenechiu neavând niciun drept asupra lor. Faptul că Hăilă recunoscuse în timpul cercetărilor din dosarul Siveco că ar fi primit banii de la Fenechiu nu echivala cu un contract clar de împrumut. În plus, firma Alinei Hăilă a invocat în instanţă şi prescripţia termenului de acţiune de trei ani. Astfel, banii au fost încasaţi de la Siveco până în 2014, deci Fenechiu ar fi trebuit să-i ceară până în 2017. Or, în această perioadă, Fenechiu se afla în închisoare. El fusese încarcerat în ianuarie 2014, după condamnarea sa la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, fiind acuzat că a vândut transformatoare vechi la preţ de produse noi către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova. În 2016, el şi-a recunoscut vinovăţia în dosarul Siveco, în care era acuzat de trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani, fiind condamnat la încă 3 ani şi 10 luni de închisoare.

În februarie, Tribunalul a respins cererea lui Fenechiu, invocând tocmai prescripţia dreptului la acţiune. Nu de aceeaşi părere au fost magistraţii Curţii de Apel, care au decis anularea sentinţei date de Tribunal. Hotărârea adoptată ieri poate fi contestată cu recurs în termen de 30 de zile. Dacă recursul nu este promovat sau este respins, procesul se va relua la nivelul Tribunalului, în rejudecare.

Având în vedere că Iohannis și PNL-ul și-au trădat proprii alegători, veți mai vota cu PNL la următoarele rânduri de alegeri? Dacă nu, care este partidul pe care-l veți vota?

View Results

Loading ... Loading ...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.