Lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode este infantilă, la nivelul elevilor de liceu care au auzit pentru prima dată despre „securitatea energetică”, notează expertul în politică de apărare și securitate Hari Bucur-Marcu.

Această lucrare nu are deloc valoare științifică, iar vinovați pentru că un referat a devenit ”operă științifică” nu sunt autorul compunerii sau Lucian Bode, vinovați sunt îndrumătorul de doctorat și comisia de la UBB. Hari Bucur-Marcu este ferm convins că Bode nici măcar nu a citit așa-zisa teză de doctorat.

Textul nu urmărește subiectul și pare să fi fost scris de un elev de liceu căruia i s-a cerut să scrie un referat pe acest subiec. Potrivit lui Hari Bucur-Marcu, textele au fost copiat de pe internet, folosind Google Translate.

Hari ironizează și faptul că Bode nu este în stare să facă deosebire între resurse și managementul resurselor, subliniind că Bode face referire la resurse crezând că este vorba de resurse naturale (combustibili fosili). În realitate, managementul resurselor înseamnă „știința și arta de a aloca resursele de toate naturile (materiale, umane, financiare, teoretice etc)” pentru a obține cel mai bun rezultat posibil.

Postarea integrală a expertului:

„Emilia Șercan a avut amabilitatea să pună la dispoziția celor interesați textul în format portabil al așa-zisei teze de doctorat a domnului Bode, de la Interne. Deși am o agendă destul de încărcată zilele astea, nu am rezistat tentației de a mă uita peste opera științifică a domniei sale, mai ales că mă consider calificat în subiectele conexe ale materiei managementul resurselor.

Fără vreo altă introducere, nivelul așa-zisei teză de doctorat a domnului Bode de la Interne este cel al unui referat școlar, din anii de mijloc de liceu.

Adică, din textul respectiv rezultă ce ar fi înțeles o persoană în curs de formare liceală, dacă i s-ar fi dat ca temă «securitatea energetică și managementul resurselor», fără nicio îndrumare de studiu al acelei teme.

Așa că presupusul elev de liceu (clasa a X-a sau eventual a XI-a), care o rupe și pe engleză, a scris cuvintele ăstea «securitate energetică» și «managementul resurselor», împreună sau unul după altul, în fereastra aferentă unui motor de căutare pe internet și apoi a luat ce a găsit motorul ăla, din primele zece rezultate, pe care le-a tradus, dacă erau în engleză, cel mai probabil cu google translate, și le-a așezat într-o carte, ca un referat școlar mai extins.

Cu siguranță că cel care a scris textul tezei de doctorat a domnului Bode nu a văzut cum arată în realitate nicio carte dintre cele menționate la notele de subsol sau în bibliografie.
Și tot cu siguranță că domnul Bode personal nu a citit niciodată această teză de doctorat, de la cap la coadă. Așa cum nu cred că au făcut-o nici îndrumătorul domniei sale și nici cei care au referențiat această lucrare, cu recomandarea de a fi susținută public, în vederea obținerii titlului de doctor în ce științe au zis ei că ar fi subiectul tezei.

Așa că cel care a scris-o a scăpat ușor. Nimeni nu l-a certat pentru că a pocit mai multe nume de autori, pentru simplul fapt evident că nu văzuse măcar coperta vreunei cărți de-a lor, ca să afle cum e scris numele lor acolo. Nimeni nu l-a certat pentru că a scris zeci de pagini despre nimic legat de temă, povestind doar aventuri de lectură intermediată, din care a aflat și el (sau poate ea, ca să promovăm egalitatea de șanse), cu deplină aproximație, ce e ăla management, ce e aia resursă, ce e aia securitate și ce e aia energie. După care nimeni nu l-a certat pentru că a adunat toate aceste noțiuni, în perechi sau la un loc, așa cum s-a priceput, de i-a ieșit un asemenea referat școlar.

Vina nu are cum să fie a lui, a autorului real al textului tezei domnului Bode. Așa cum nici domnul Bode nu are vreo vină că a prezentat acest text ca și când ar fi teza sa de doctorat în ce au zis profesorii că ar fi științele în care se încadrează tema propusă. Nici unuia și nici celuilalt nu i s-a cerut mai mult, din mediul academic.

În schimb, coordonatorul tezei de doctrat, care evident că nu are nici cel mai vag habar despre ce e aia securitate energetică și managemenul resurselor și de aceea nici nu s-a mai obosit să citească o chestie pe care oricum nu o înțelegea, este vinovat că l-a făcut doctor pe domnul Bode.

Ca să nu mai vorbim despre ceilalți membri ai comisiei de susținere a tezei, ori de membrii catedrei din Universitatea Babeș-Bolyai, care au avut tupeul să pretindă că textul ăsta școlar ar fi o teză de doctorat ce merită onorată cu calificativul «foarte bine».

Nu am să argumentez ce am spus mai sus decât cu o singură observație: orice persoană alfabetizată în materie știe că managementul este știința și arta de a planifica, organiza, conduce, controla și evalua o activitate umană. Așa că managementul resurselor este știința și arta de a aloca resursele de toate naturile (materiale, umane, financiare, teoretice etc.) astfel încât alocarea să ducă la cel mai bun rezultat sau să se obțină rezultatul dorit cu cea mai mică alocare de resurse (în cazul concret al securității energetice, managementul resurselor înseamnă că, fie cu resursele materiale, umane, financiare, intelectuale etc. la dispoziție se obține cea mai bună securitate energetică, fie o anumită stare a securității energetice se obține cu cele mai puține resurse de toate naturile alocate).

Ei bine, în așa-zisa teză de doctorat despre «securitatea energetică și managementul resurselor», autorul devenit doctor crede cu sinceritate că resursele ar fi doar cele naturale, oprindu-se asupra «minereurilor și combustibilor fosili»! Fără să ne mai spună apoi și cum s-ar face vreo alocare a acestor resurse, astfel încât România să beneficieze fie de cea mai mare securitate energetică posibilă, fie să consume cele mai puține resurse, pentru a obține ce securitate energetică și-ar fi propus.

Curat ca la școală, în clasele mici de liceu!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.