Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, sanctioneaza gestul Liei Savonea de a cere CSM sa o sanctioneze pe judecatoarea Andrea Chis pentru ca aceasta a salutat concluziile Avocatului General al CJUE. Savonea sustine ca judecatoarea a afectat independenta justitiei, scrie Aktul24.ro.

„Ar fi de ras daca nu ar fi de plans cand vedem in continuare ce preocupari are doamna Lia Savonea si o parte din CSM ( cam aceeasi parte din CSM cu care am avut si eu n meciuri tocmai pentru ca ma opuneam masurilor pe care doreau sa le promoveze!). Nu am vazut reactii publice de condamnare insotite de masuri urgente de remediu fata de anumite decizii ale unor judecatori care sunt greu de inteles! In schimb doamna Savonea este indignata de o postare pe FB a unui membru CSM care nu a facut nimic altceva decat sa redea concluziile avocatului general CJUE. Sigur ca nu este deloc confortabil sa mai primesti o scatoalca de la avocatul general al CJUE dar sa insinuezi ca se afecteaza independenta pentru ca se accentueaza nevoia de reforma a Inspectiei Judiciare, este totusi putin cam mult! O reforma a CSM ar trebui sa inceapa si cu o serioasa curatenie in propria ograda astfel incat personaje gen Savonea sa nu mai acceada niciodata in astfel de functii publice!”, a scris Birchall pe Facebook.

Andrea Chis a scris pe Facebook ca Inspectia Judiciara reprezinta o vulnerabilitate pentru independenta magistratilor.

”Am avertizat (…) ca exista riscul ca ordonanta sa fie declarata neconstitutionala „cu consecinta compromiterii unor anchete disciplinare vizand magistrati sau a altor tipuri de verificari si controale ce tin de competenta Inspectiei Judiciare”. (…) Reamintesc ca am facut parte din comisia de concurs pentru aceasta functie, pentru care singurul candidat inscris a fost inspectorul sef numit interimar de executiv. Impreuna cu colegul procuror Florin Deac, am acordat note care ar fi determinat un punctaj sub cel cerut de lege pentru promovarea concursului. Notele noastre au fost anulate nelegal in aprecierea mea de catre ceilalti 3 membri ai comisiei de concurs, doamnele judecator Lia Savonea si Evelina Oprina, precum si domnul Victor Alistar, reprezentant al societatii civile in CSM. Acestia au acordat note maxime domnului inspector Lucian Netejoru”, a scris Chis, pe Facebook.

”Inspectia Judiciara constituie in continuare, asa cum am avertizat constant mai multi membri CSM, una din vulnerabilitatile majore la adresa independentei magistratilor. Este nevoie clara de o reformare a acesteia, lucru care presupune in mod necesar o modificare legislativa”, a mai scris Chis.

Lia Savonea, sustinatoare a mofificarilor aduse la legile justitiei de catre PSD, a sarit sa o atace pe Chis.

”Doamna judecator a facut anumite afirmatii care, in opinia mea, se indeparteaza simtitor de la obligatia de rezerva, de prudenta, pe care trebuie sa o avem in calitatea noastra. Cred ca afirmatiile doamnei judecator, prin care isi spune parerea pe chestiuni ce fac obiectul unui litigiu intre Consiliul Superior al Magistraturii si o asociatie sau doua profesionale trebuie sa fie analizata din perspectiva potentialului pe care aceste opinii exprimate de doamna judecator s-ar putea circumscrie in presiuni pe care le exercitam in felul acesta asupra judecatorilor investiti cu solutionarea unor cauze”, a afirmat Savonea.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Aproximativ 16.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here