Motive din cele mai stupide, dar și salarizarea deficitară, fac ca testele de COVID să nu se poată realiza la capacitate maximă în România. Astfel, unii specialiști pur și simplu nu sunt agreați de șefi și colegi, iar alții nu primesc nici măcar sporul COVID reglementat de lege, scrie Newsweek.ro.

Nu toți specialiștii în Genetică prelucrează teste COVID. O parte dintre ei nu sunt folosiți. „Din varii motive”, spune Constanța Popa: „La modul foarte onest: mai avem în țară încă vreo 30 și ceva de colegi cu specialitate în genetică, care nu lucrează în acest moment teste COVID, din varii motive: probabil că unii dintre ei nu sunt agreați de către conducere, alții nu sunt agreați de către ceilalți colegi.”

„Este vorba și despre relațiile interumane. Acolo unde a existat și există înțelegere între personalul de laborator se muncește, se face echipă, se face treabă. În locurile unde angajatorii nu dau 2 bani pe angajați și îi folosesc doar așa, nu prea se reușește să se facă performanță, să se facă calitate”, a mărturisit președintele Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din România, Constanța Popa, pentru Hotnews.

„Vă spun cu mâna pe inimă: Specialiști sunt și ar fi și mai mulți dacă ar fi plătiți, dar nu prea vrem să îi plătim când îi punem la muncă. Dacă ai plăti oamenii – pentru că specialiști, vă spun, sunt – dar oamenii sunt și ei nemulțumiți. Gândiți-vă că și pe dumneavoastră dacă vă cheamă în fiecare zi 12 ore la serviciu și nu vă plătește, nu se plătește uneori nici sporul de COVID… atunci spui domnule, vin zilnic 7 ore sau 8 ore, cât este programul. Este vorba despre respectul față de angajat, indiferent de faptul că vorbim despre stat sau despre privat.

După ce personalul de laborator – biologi, biochimiști și chimiști – a fost „uitat” la adoptarea noii legi a salarizării în 2018, când salariile din sistemul sanitar au crescut substanțial, dublându-se sau chiar triplându-se în multe cazuri, Constanța Popa mărturisește că toți colegii ei sunt în continuare supărați: „Iau jumătate din salariul colegului medic de laborator care face aceeași analiză pentru COVID-19. De la 1 iulie 2020 Parlamentul ne-a aprobat o creștere a salariilor în sistemul sanitar public, dar sporurile în cazul nostru se aplică la vechile salarii, nu ca la colegii noștri medici și asistenți de laborator, la care sporurile se aplică la salariile majorate, ceea ce pentru noi înseamnă vreo 1.000 și ceva de lei pierdere lunară la salariu.”

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Aproximativ 16.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.