Comunitatea Declic, care derulează diferite campanii sociale, anunță într-un comunicat că depune joi plângere penală la DIICOT, cerând investigarea modului în care au fost anulate sesizările de plagiat în cazul premierului Nicolae Ciucă, scrie G4Media.ro.

Plângerea penală înregistrată la parchet vizează infracțiunea de alterare a integrității datelor informatice, după ce în presă a apărut informația că s-ar fi intervenit în repartizarea aleatorie a dosarului la Curtea de Apel București, ca să ajungă la un „judecător dedicat”.

G4Media a dezvăluit că speța în care premierul Nicolae Ciucă a cerut anularea sesizărilor de plagiat a ajuns la judecătorul Marius Iosif, un apropiat al PNL, numit de acest partid în mai multe funcții publice. Imediat după l-a scăpat pe Nicolae Ciucă de sesizările de plagiat, judecătorul Marius Iosif s-a pensionat.

Surse judiciare au declarat pentru G4Media că, pentru ca dosarul să ajungă pe masa lui Iosif, a fost folosită metoda ”coperta”, cunoscută de mai multă vreme în sistemul judiciar.

În aceste condiții, Declic cere procurorilor DIICOT să verifice dacă a fost încălcată legea.

”Posibilitatea ca un premier să fenteze justiția, ca să scape de acuzațiile că și-a plagiat teza de doctorat, este scandaloasă. Atât eroarea de înregistrare a dosarului, cât și pensionarea subită a judecătorului după decizia în favoarea premierului Nicolae Ciucă par cusute cu ață albă. Am militat dintotdeauna pentru justiție independentă. Vrem ca cetățenii să afle adevărul și el nu poate fi stabilit decât printr-o cercetare penală”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic.

Plângerea a fost redactată de avocații Declic și a fost depusă, joi, 25 august, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Costurile pentru plata avocaților sunt suportate integral din donațiile membrilor Declic.

„Având în vedere mecanismul de încălcare a procedurii repartizării aleatorie a dosarului, rezultă o posibilă implicare a mai multor persoane în săvârșirea faptei de alterarea integrității datelor informatice, cum ar fi spre exemplu: judecătorul de serviciu, grefieri, grefier șef ori persoane care operează sistemul informatic”, se arată în plângerea înregistrată la DIICOT.

În această speță, premierul Nicolae Ciucă a dat în judecată Ministerul Educației și CNATDCU. Avocații premierului au cerut anularea celor 3 sesizări de plagiat pentru teza sa de doctorat. Aceste sesizări au fost depuse la CNATDCU după analiza jurnalistei Emilia Șercan. Jurnalista a dezvăluit că cel puțin 42 de pagini, dintr-un total de 138 din teza de doctorat a premierului Ciucă, au fost plagiate.

În cazul repartizării dosarului, 14 ONG-uri au sesizat Inspecția Judiciară și au cerut verificări. Inspecția Judiciară a considerat că nu e nimic în neregulă cu repartizarea dosarului.