Ministrul Tudorel Toader este un călător pasionat prin lume pe bani publici, după cum rezultă din lista oficială a deplasărilor sale externe în primul an de mandat. Și nici nu îi place să călătorească singur. În toate deplasările externe ale domniei sale în calitate de ministru este însoțit de un invitat permanent, o alegere absolut surprinzătoare conform regulilor de reprezentare la nivel înalt, scrie Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com.

Din 23 februarie 2017, când a devenit ministru, până în aprilie 2018, ministrul Tudorel Toader a fost în 16 deplasări externe care au costat 140.723 lei, potrivit datelor comunicate de ministerul Justiției la cererea Ziare.com în bază Legii 544.

Deplasări ministru Tudorel Toader:

Prin comparație, tot pe baza datelor furnizate de ministerul Justiției, fostul ministru Cătălin Predoiu a făcut în patru ani și 2 luni de mandat (29 feb 2008 – 27 apilie 2012) 31 de deplasari externe cu un cost total de 278.306 de lei.

Ministrul Toader a făcut singur doar primele două deplasări din mandat, adică până când, din 16 martie 2017, a adus-o la minister, în funcția de secretar de stat, pe dna Marieta Safta.

Dna Safta a venit alături de dl Toader de la CCR, unde era prim magistrat asistent șef, calitate în care a și colaborat, dar și călătorit împreună cu judecătorul Toader, ultimele asemenea deplasări fiind în 2014 la Viena și Chișinău.

Din martie 2017, dl Toader și dna Safta au plecat împreună în toate deplasările externe ale ministrului justiției, cheltuilelile fiind decontate din banii ministerului.

Surse diplomatice spun că dublarea ministrului român al Justiției la fiecare întâlnire externă de către adjunctul său a stârnit întâi uimire și apoi amuzament la Bruxelles, fiind un element cu totul exotic.

Fostul ministrul al Justiției și de Externe, Cristian Diaconescu, spune că „nicăieri în lume ministrul și secretarul de stat nu vin împreună în deplasări externe. În relațiile externe, secretarul de stat e înlocuitorul ministrului, el se duce doar acolo unde ministrul nu poate participa. În îndeplinirea mandatului în străinătate, ministrul are nevoie de un aparat, nu de secretarul de stat”.

Este ceea ce explică și fostul ministru Predoiu: „De principiu, secretarul de stat înlocuiește ministrul, ori dacă eu eram de față, logic nu era nevoie să fiu înlocuit. Dimpotrivă, când eram plecat, secretarii de stat mă înlocuiau în activitățile din țară, pe care nu obișnuiam să le amân, pentru că nu agream să țin ministerul în loc până revin eu în țara.

Pe de altă parte, secretarii de stat făceau uneori deplasări în locul meu, pe bază de mandat precis, când activități importante mă rețineau în țară, de exemplu moțiuni de cenzură, vreo ședința CSM importantă, ședințe CSAT sau susținerea unor proiecte în Plenul Camerei sau Senatului”.

ATENȚIE! Așteptăm în grup toate persoanele care doresc să se informeze corect sau să dezbată orice subiect. INTRĂ AICI și ALĂTURĂ-TE GRUPULUI NOSTRU – CLICK AICI!

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

1 COMENTARIU

  1. La biblioteca din Alexandria s-a descoperit un manuscris de-al lui Nostradamus: „Geaba bubosul atomic viola Legea/Cel din Gratia din neam de microtzian/Va sfârși după Gratii/ Pentru ca asa vrea astrele!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.