Înalt oficiali militari ruşi au refuzat în mod repetat apelurile făcute de comandanţii americani de la începutul declanşării invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, a informat miercuri The Washington Post, stârnind temeri că o greşeală ce ar apărea între cele două puteri nucleare ar putea declanşa un conflict major, scrie Epochtimes-romania.com.

Secretarul Apărării Lloyd Austin şi preşedintele Marelui Stat Major, gl. Mark Milley, au încercat să stabilească convorbiri cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi cu generalul Valeri Gherasimov. Dar purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a afirmat, într-o declaraţie, că oficialii ruşi „au refuzat până acum să accepte convorbirile”.

Armatele americană şi rusă au stabilit o linie de comunicaţie menită să evite incidentele, dar este operată de oficiali de nivel inferior. Oficialii americani au declarat pentru Washington Post că sunt necesare contacte la nivel superior.

„Există un risc mare de escaladare, în lipsa unui contact direct între oficialii de rang înalt”, a declarat James Stavridis, fost comandant la NATO din 2009 până în 2013. „Oameni foarte tineri pilotează avioane, operează nave de război şi desfăşoară operaţiuni de luptă în războiul din Ucraina. Ei nu sunt experimentaţi, iar acţiunile lor la cald pot fi înţelese greşit.”

„Trebuie să evităm un scenariu în care NATO şi Rusia intră accidental în război, deoarece liderii de rang înalt nu pot folosi un telefon şi nu pot să-şi explice unul altuia ce se întâmplă”, a adăugat el.

Lipsa contactului la nivel înalt a apărut în timp ce SUA şi NATO îşi consolidează forţele în Europa de Est, intensifică zborurile în regiune şi livrează constant arme Ucrainei prin graniţa poloneză.

Trimiţând un mesaj către puterile occidentale, Rusia a lansat recent o rachetă asupra unei baze ucrainene din vest, care găzduieşte arme şi voluntari străini, la doar 25 de km de graniţa poloneză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.