Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunţat marţi seară, într-o conferinţă de presă alături de viitorii miniştri ai Cabinetului său, că a fost depus programul de guvernare în Parlament, scrie Epochtimes-romania.com.

„Am depus programul de guvernare al coaliţiei, programul se bazează pe următoarele principii, rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. El are în centru cetăţeanul român şi în acest sens vor fi luate următoarele măsuri principale. Este pentru prima dată când în programul de guvernare sumele alocate pentru investiţii vor fi în conformitate cu procentul de 7 la sută din PIB, PNRR reprezintă axul programului de guvernare, şi în acest sens şi împreună cu echipa de guvernare suntem obligaţi să respectăm liniile din PNRR şi, bineînţeles, acele măsuri legislative care ne obligă la procesul de reformă. O altă măsură este aceea prin care să sprijinim eliminarea decalajului între comunităţile locale, şi pentru aceasta este Angel Saligny care acum are o sumă alocată de 50 de miliarde până în 2028, până acum s-au depus proiecte şi urmează stabilirea unui mecanism cât se poate de eficient pentru o repartiţie echitabilă la nivelul comunităţilor locale”, a declarat Ciucă.

De asemenea, premierul desemnat a precizat că este foarte important să menţionăm că avem ca măsură prioritară legarea regiunilor istorice prin infrastructură rutieră şi feroviară şi legarea la coridoarele pan-europene 4, 5 şi 9.

„Pe pachetul de măsuri sociale, este pentru prima dată când se alocă, se măreşte indemnizaţia socială minimă de la 800 de lei la 1000 de lei, deci 25%, vor fi indexate pensiile cu circa 10%, pentru pensionarii cu pensii între 1000 şi 1600 de lei se va asigura în ianuarie un ajutor de 1200 de lei să treacă mai uşor de perioada de iarnă. Tot în programul de guvernare sunt măsuri pentru creşterea alocaţiilor pentru copiii până la 2 ani la 600 de lei, pentru restul alocaţia va fi de 243 lei. Salariul minim brut va creşte la 2550 lei, pentru persoanele cu dizabilităţi se va asigura cea de a 13-a indemnizaţie. Angajatorii vor putea menţine un angajat cu salariul minim maxim 24 de luni”, a afirmat Ciucă.

În acelaşi timp, prim-ministrul desemnat a anunţat şi măsuri pentru anteprenoriat, microgranturi, măsuri pentru HORECA etc.

Întrebat cum va reuşi să colaboreze cu miniştrii pe care nu el i-a ales în cabinet ci i-au fost impuşi, Ciucă a răspuns că fiecare partid şi-a desemnat miniştrii în urma unui proces intern.

„Din punctul meu de vedere, şi reuşind să parcurg CV-urile celor nominalizaţi, cred că vom colabora foarte bine”, a adăugat Ciucă.

De asemenea, Ciucă a declarat că toţi miniştrii merită să primească un vot favorabil în comisiile de specialitate, la audieri.

Întrebat despre desfiinţarea Secţiei Speciale, Ciucă a susţinut că există o asumare la nivelul coaliţiei pentru desfiinţarea ei până în martie anul viitor printr-o iniţiativă legislativă. Generalul a mai susţinut că în locul SIIJ se va înfiinţa o altă secţie, practic, o nouă SIIJ.

Întrebat de ce s-a pierdut o lună de la prima lui nominalizare şi până acum, fără negoceri, Ciucă a spus că a fost voinţa PNL şi că e o situaţie pe care PNL trebuie să şi-o asume, dar faptul că în final s-a găsit o soluţie e cea mai înţeleaptă decizie care s-a luat. Nu în ultimul rând, premierul desemnat a vorbit despre importanţa certificatului verde.

Având în vedere că Iohannis și PNL-ul și-au trădat proprii alegători, veți mai vota cu PNL la următoarele rânduri de alegeri? Dacă nu, care este partidul pe care-l veți vota?

View Results

Loading ... Loading ...