Radu Burnete, președinte al Foreign Investors Council România, afirmă că a stat de vorbă cu un atașat pentru cooperare polițienească al unei ambasade occidentale care i-a confrimat că jandarmii nu ar fi putut să acționeze atât de brutal în Piața Victoriei, în data de 10 august, dacă nu ar fi avut acceptul de la nivel politic, scrie aktual24.ro.

„In nicio țară europeană jandarmii nu gazează sute de mii de oameni fără acord politic. Am întrebat de trei ori. De trei ori mi-a spus că este exclus că un comandant al Jandarmeriei să hotărască așa ceva de capul lui mai ales că nu ardea clădirea Guvernului în spate. Din punctul lui de vedere acord politic înseamnă minimum al primarului ales și al ministrului de interne. Dacă Jandarmeria a dispersat 150.000 de oameni fără acordul unor politicieni trebuia desființată ieri”, i-a spus diplomatul lui Burnete.

Diplomatul a fost în trecut comandant de jandarmi în țara sa.

Postarea integrală a lui Radu Burnete:

Fiecare ambasadă europeană de la București are unul sau mai mulți atașați pentru cooperare polițienească. Vorbim de ofițeri de poliție care știu cu ce se mănâncă ordinea publică. În alte cuvinte, un corp de zeci de experți a putut raporta acasă, în virtutea opiniei lor profesionale, ce au înțeles ei din ziua de 10 august. Asta ca să fie clar cât de ”dezinformati” sunt partenerii noștri.

Aseară am avut plăcerea să stau de vorba, vreo două ore, cu unul dintre acești atașați care este ofițer de poliție și care fusese pentru 15 ani jandarm și comandant de jandarmi în țara sa. O țară mare, europeană, cu proteste constante. Una dintre țările acelea despre care se lăuda Jandarmeria Română că-și bate cetățenii. Nu-i dau numele că să nu apuce pe cineva vreun acces de conspiratita. Din discuția mea cu acest domn am reținut următoarele:

– Este de câțiva ani în România și a fost uimit de ceea ce s-a întâmplat pe 10 august. Mi-a spus că a participat la nenumărate exerciții cu Jandarmeria Română și că din punctul lui de vedere au o abordarea foarte profesionistă și democratică a gestiunii mulțimilor.

▬ În nicio țară europeană jandarmii nu gazează sute de mii de oameni fără acord politic. Am întrebat de trei ori. De trei ori mi-a spus că este exclus ca un comandant al Jandarmeriei să hotărască așa ceva de capul lui mai ales că nu ardea clădirea Guvernului în spate. Din punctul lui de vedere acord politic înseamnă minimum al primarului ales și al ministrului de interne. Dacă Jandarmeria a dispersat 150.000 de oameni fără acordul unor politicieni trebuia desființată ieri.

▬ De ce acord politic? Pentru că atunci când dispersezi atât de mulți oameni apare inevitabil efectul de ”compresie a multimii” și riscul ca oamenii să moară călcați în picioare. Gândește-te, îmi spunea, ce se întâmplă a două zi dacă mureau doi copii datorită acțiunilor Jandarmeriei. Niciun jandarm nu își asuma așa ceva.

▬ Toate filmulețele pe care le-am văzut cu jandarmi europeni alergând după oameni sunt scoase din context și e convins că în aproape toate cazurile era vorba de un număr mic de protestatari. Îmi spunea că în țara sa ar fi aproape inimaginabil ca forțele de ordine să disperseze cu gaze mulțimi de sute de mii de oameni.

▬ Mi-a dat câteva exemple din carieră sa de jandarm când comandații săi au hotărât să nu se intervină deși într-un caz protestatarii atacau o secție de poliție și în alt caz incendiaseră câteva zeci de mașini. Au spart geamurile, le pui la loc. Au ars mașini, plătește asigurarea. Îmi spunea că trebuie să fii mereu conștient că dispersia unei mulțimi atât de mari poate degenera cu foarte mare ușurință și nu o faci decât în cazuri limită.

▬ Gradul de toleranță cu ce i se permite unei mulțimi e tot o decizie politică. Jandarmeria nu acționează după planuri făcute pe loc. Înainte de 10 august Jandarmeria a pus la punct câteva strategii care să acopere toate posibilitățile și care au fost validate politic.

▬ Nu înțelegea ce rost mai avea să dispersezi o mulțime la oră 23:00 dacă ai așteptat toată ziua. Într-o oră, două manifestanții pașnici plecau acasă și rămâneai cu cei turbulenți. Altfel îi abordezi cu o piață pe jumătate goală. Ca în ianuarie 2017.

▬ Din punctul lui de vedere, câteva sute de oameni violenți care aruncă cu sticle, pet-uri și pietre în niște jandarmi blindați de armură nu justifica intervenția asupra zeci de mii de oameni. Era curios să audă ce au comunicat forțele de ordine între ele după întâmplarea cu cei doi jandarmi prinși de mulțime și i se părea destul de suspectă povestea cu pistolul. Da, dacă auzi că sunt pistoale în mulțime, ca jandarm, te sperii.

▬ Jandarmii sunt puternic influențați de ceea ce li se spune înainte de misiune și în timpul acesteia. Ca jandarm nu ai o vedere de ansamblu și mereu în primele linii vor fi manifestanții mai violenți. Modul în care au acționat sugerează că jandarmilor li s-a pictat imaginea unei mulțimi mult mai violențe decât a fost ea în fapt.

▬ Și în țara lui jandarmii îndepărtează de multe ori presa mai ales când fac arestări. Legea spune că jandarmii trebuie să protejeze identitatea celor arestați. Totuși, presa nu își ia gaze și bastoane.

Concluzia omului este că buimăceală din 10 august a avut două cauze mari și late: decizia politică a fost să fie dispersată mulțimea și în structura de comandă a Jandarmeriei s-au luat câteva decizii tactice stupide. Îmi spunea că doar din filmări nu poți evalua dacă aceste decizii tactice au fost greșite intenționat pentru a provoca mulțimea. În opinia lui Jandarmeria Română nu a acționat la nivelul ei adevărat de pregătire și profesionalism. Îmi imaginez că ce mi-a spus mie a raportat și înapoi la capitală. Curat dezinformare. Noroc cu scrisoarea doamnei prim-ministru că au aflat și liderii europeni ce s-a întâmplat.

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.