Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, ar fi fost de fapt înlăturat de la conducerea armatei ruse, deşi oficial rămâne în funcţie. Vladimir Putin este furios pe fostul său favorit, care nu a reuşit o victorie în Ucraina, scrie Ziare.com.

Astfel de informații au fost furnizate de publicația rusă de opoziție Important Stories, citând surse de la Kremlin.

„Șoigu a încetat să mai fie favoritul lui Vladimir Putin. Președintele se consultă direct cu liderii militari direct responsabili de conducerea ostilităților”, se spune în articol.

Ofensiva Forțelor Armate ale Federației Ruse s-a împotmolit. De aproape o lună, trupele ruse nu reușesc să avanseze. Nici măcar nu au reușit să captureze Donbasul, ca să nu mai vorbim de coridorul de uscat din Transnistria sau de capturarea Kievului.

Potrivit unor surse, conducerea militară rusă încearcă să-l convingă pe Putin să anunțe o mobilizare generală pentru a încerca să rezolve rapid „problema ucraineană”. Cu forțele actuale, armata rusă poate încerca doar să țină liniile capturate.

Războiul în acest caz se va întinde pe ani de zile, ceea ce este catastrofal pentru economia Federației Ruse. Este de remarcat faptul că lui Shoigu și subordonaților lui le este frică să-i spună direct lui Putin despre necesitatea mobilizării.

„Pentru o mulțime de bani, oamenii lui Șoigu au angajat oameni de PR și au plătit materiale analitice în media rusă, doar pentru a avea argumente convingătoare despre necesitatea mobilizării. Va apărea ideea de mobilizare într-o formă sau alta”, se spune în articol.

Dacă Putin decide, aceasta va fi prima mobilizare integrală rusească de la al Doilea Război Mondial, măsură nepopulară pe care nu o dorește

Există semnale clare că Putin vrea să-și încheie aventura militară în Ucraina. Prin liderul turc Recep Erdogan, acesta a încercat să negocieze un armistițiu cu Kievul și să înceapă negocierile, dar a fost refuzat categoric.