Canada şi Germania au anunţat marţi crearea unei „alianţe pentru hidrogen” care deschide calea unui „lanţ de aprovizionare transatlantic”, în condițiile în care Europa încearcă să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili din Rusia, scrie Digi24.ro.

„Este un vot de încredere pentru Canada, ca lider al energiei curate”, a spus premierul canadian Justin Trudeau în timpul unei conferinţe de presă alături de cancelarul german Olaf Scholz.

„Lumea nu mai poate conta pe ţări autoritare care, precum Rusia, instrumentalizează politica energetică”, a adăugat Trudeau referitor la şantajul energetic de care Europa acuză Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Trebuie să vorbim despre constrângeri pe termen scurt şi despre gaze naturale lichefiate (GNL), dar pe termen lung potenţialul real constă în hidrogenul verde care provine din provinciile atlantice”, a spus Olaf Scholz.

Prin acest parteneriat, Ottawa îşi propune să devină „un exportator major de hidrogen şi tehnologii curate asociate” ce prezintă un interes deosebit pentru Berlin, care urmăreşte „să importe cantităţi semnificative de hidrogen regenerabil pentru a-şi decarboniza industria”, dar şi pentru a scăpa de dependenţa de importurile energetice din Rusia.