„Câştigătorul premiului Carol cel Mare, pe căi greşite”, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung. Cel mai influent ziar din Germania mai arată, într-un amplu articol critic la adresa preşedintelui Klaus Iohannis că „preşedintele României Iohannis nu pare să se ferească să se apropie de adversarii săi corupţi de ieri”, relatează G4Media.ro.

„Motivul este finanţarea de miliarde de euro de la Bruxelles?”, se întreabă Michael Martens, autorul articolului.

Cele mai relevante fragmente din FAZ, potrivit G4Media:

  • „Acum un an totul părea foarte simplu. Înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2020, preşedintele României Klaus Iohannis, care este oficial deasupra partidelor politice, a precizat că votul a vizat nimic mai puţin decât salvarea democraţiei şi a statului de drept. Principalul său duşman era Partidul Social Democrat sau PSD pe scurt. Iohannis a vorbit chiar despre un „război” care trebuia purtat împotriva PSD”.
  • „PSD este pe cale să recâştige accesul la putere şi beneficii în România, iar cel care i-ar putea ajuta în acest sens este nimeni altul decât Klaus Iohannis, proaspăt desemnat la Aachen câştigător al Premiului Carol cel Mare. Acest lucru a devenit evident cel târziu în septembrie, când popularul ministru al Justiţiei Stelian Ion a fost demis la instigarea lui Iohannis. Ion urmărea să implementeze o serie de reforme judiciare viguroase şi căutase să reducă influenţa politicii asupra numirilor procurorilor.”
  • „Iohannis vrea să-l impună ca noul şef al guvernului pe Nicolae Ciucă, care a fost cândva şeful de stat major al armatei. Fostul general are puţină experienţă politică, dar este considerat devotat preşedintelui. USR, pe de altă parte, se pare că va fi lăsat în afara guvernului. Întrucât lui Ciucă îi lipseşte majoritatea necesară fără voturile lor, singura opţiune este un guvern minoritar tolerat de PSD. Este probabil că PSD să plătească scump pentru această concesie.”
  • „Pe lângă finanţarea structurală obişnuită, România aşteaptă încă 29,2 miliarde de euro de la UE, ca parte a „Planului Naţional pentru Dezvoltare şi Rezilienţă”, din care aproximativ jumătate vor fi sub formă de granturi. În septembrie, Comisia a aprobat planul de cheltuieli al Guvernului României. Prima tranşă ar trebui să curgă în curând – şi se pare că există forţe la Bucureşti care nu vor ca USR să rămână în guvern. USR insistă asupra faptului că trebuie să existe o monitorizare strictă a utilizării fondurilor.”
  • „Fostul şef al DNA este procurorul hotărât Laura Kovesi, care conduce de câteva luni noul Parchet European, care urmăreşte utilizarea abuzivă a fondurilor UE. Dacă scepticii au dreptate, ultimele manevre ale lui Iohannis i-ar putea oferi în curând motive lui Kovesi pentru călătorii de serviciu în ţara ei de origine.”

Dacă președintele Iohannis ar fi suspendat, cum ați vota la referendumul de demitere?

View Results

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Aproximativ 19.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI