O ancheta publicată de G4Media arată ca Bogdan Chirieac, portavoce mediatică a lui Liviu Dragnea, a încasat printr-o firmă la care și-a instalat mama drept acționar sume consistente de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

Aproape 17 milioane de euro (75,8 milioane de lei) este valoarea contractelor încheiate în ultimii zece ani între Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații (CSR),  firma unde a fost acţionar şi Bogdan Chirieac – jurnalistul de la DCNews. Ultimul contract dintr-un total de 7, toate oferite prin negociere directă, a fost încheiat în 2016, după cum rezultă din serviciul electronic de achiziții publice (SEAP).

“Nu am nici cea mai mica legătură cu CSR, chiar nici cea mai mica”, a fost primul răspuns al lui Bogdan Chirieac, contactat de G4Media. Jurnalistul a admis ca știe cine sunt acționarii și că îl cunoaște pe acționarul principal.

“Nu pot sa va spun, nu sunt informații publice, ar trebui sa fie informații publice”, a mai răspuns Chirieac când a fost întrebat dacă el are vreun contract cu CSR.

“De ce nu ma întrebați de Adevarul, de Gândul, mereu sunt întrebat de CSR. Eu am fost acționar și la Adevarul, nu doar la CSR, de ce nu ma întrebați de Adevarul?!”, s-a mai arătat contrariat Bogdan Chirieac.

STS a fost menţionat de Liviu Dragnea ca făcând parte, alături de Serviciul de Protecție și Pază și Serviciul Român de Informații, dintr-un presupus “Stat paralel” care ar deține puterea în România.

Jurnalistul a cedat mamei acțiunile firmei CSR în urmă cu un deceniu, care le-a cedat mai departe unei firme din Elveția. CSR este deținută în prezent de fostul partener de afaceri al lui Chirieac, care a devenit în ultimul timp unul dintre jurnaliştii de casă ai lui Dragnea și unul dintre criticii vehemenți ai ”statului paralel”.

Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații SRL (CSR), societate unde Bogdan Chirieac a fost acţionar, a primit din 2007 și până în 2016 șapte contracte, în valoare de 75,8 milioane de lei pentru a dota Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) cu aparatură şi software. Informaţia a fost confirmată chiar de serviciul de informaţii într-un răspuns trimis către un cititor G4media, Andreea Drugus.

Bogdan Chirieac nu mai apare în acţionariat, el cedând acţiunile în 2007, după ce în presă a fost publicată o investigaţie privind interesele sale în domeniu. Compania este deţinută în prezent de un partener de afaceri.

Iniţial, jurnalistul DCNews a cedat acţiunile mamei sale, care apoi le-a oferit unei firme din Elveţia.

Chirieac a publicat în Adevărul editoriale laudative privind produsele CSR.

Reamintim că STS este un serviciu de informaţii acuzat de Liviu Dragnea că ar face parte din „Stat paralel”. G4Media a dezvăluit că Dragnea vrea să modifice legea STS și să mute serviciul din subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării în subordinea Ministerului Comunicațiilor.

În schimb, Bogdan Chirieac a devenit în ultimul an, jurnalistul de casă preferat al lui Liviu Dragnea și al apropiaților acestuia. Liviu Dragnea, Tudorel Toader, Darius Vâlcov au fost prezenţi la interviurile live ale site-ului DCNews.ro.

Contractele fostei firme a lui Chirieac

Într-un răspuns oficial transmis de STS către Andreea Drugus, se precizează că CSR a avut parte de mai multe contracte într-un interval de nouă ani.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că Serviciul de Telecomunicații Speciale (prin unitățile militare din cadrul instituției care au avut calitatea de autorități contractante) a încheiat și derulat cu Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații SRL (CSR) în perioda 2007-2016, nouă contracte în valoare de 75,8 milioane de lei fără TVA și a transmis șapte comenzi în valoare de 84.583 lei fără TVA, conform informațiilor disponibile pe platforma electronică SEAP.

Ulterior anului 2016, STS nu mai are încheiate contracte/comenzi cu Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații SRL”, se precizează în documentul amintit.

Reprezentanţii STS fac referire la următoarele contracte, toate oferite fostei firme a lui Chireac prin negociere directă, după cum rezultă din SEAP (Serviciul Electronic de Achiziții Publice):

  • 2007, noiembrie. STS ia software proiecte radio pentru suma de 367.000 de lei
  • 2008, ianuarie. STS ia echipamente de extindere a acoperirii radioelectrice a sistemului Dimetra pentru suma de 28,6 milioane de lei
  • 2008, februarie. STS ia repetori indoor în banda 380-400MHz pentru suma de 1,1 milioane de lei
  • 2008, martie. STS ia echipamente de extindere a infrastructurii Dimetra pentru suma de 21,5 milioane de lei
  • 2010, iunie. STS realizează extinderea ariei de acoperire Tetra pentru care plăteşte 5,4 milioane de lei
  • 2015, decembrie. STS încheie un contract de furnizare echipamente pentru dezvoltarea subsistemului Tetra pentru suma de 9,9 milioane de lei
  • 2016, decembrie 2016. STS încheie un contract de furnizare echipamente pentru dezvoltarea subsistemului Tetra pentru suma 8,4 milioane de lei

Acţionariatul din acest moment al Centrului pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL este următorul, conform datelor obţinute de la termene.ro: Stefan Catalin Radu Călin – 90%, Vasile Butan – 4%, Doru Vlad Necula – 3% si Laurentiu Gabriel Militaru – 3%.

La începutul anilor 2000, societatea avea doi acţionari, pe Traian Drăgulescu din Braşov şi pe Călin Ştefan Cătălin Radu. Chirieac intră în companie în 2005 şi apoi rămâne partener cu Radu. Primul deţinea 34%.

Chirieac iese din firmă la începutul lui 2007, însă cedează acțiunile mamei sale Doina Chirieac. Aceasta din urmă iese din firmă și ea împreună cu asociata Elvira Gheorghiu, soacra lui Călin Radu, pe la sfârșitul lui 2008. Cele două bătrâne cedează acțiunile către Swiss Tehnology Financing AG din Elvetia, companie deţinută de Bernard Rodieux. Aceste mai apare în două srl-uri din România, dar mai ales în mai multe offshore-uri din Panama.

În octombrie 2013, toate acțiunile de la firma elvețiană ajung înapoi la Ştefan Cătălin Radu Călin. Acesta din urmă şi Bogdan Chirieac au fost co-acţionari şi în 3A Unic Business SRL, societate specializată în domeniul imobiliar. Cei doi parteneri cedează firma în 2015 către un cetățean din Donetsk, Ucraina. (Sursa: G4Media)

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here