S-a dat alerta în lumea intelligence-ului după ce șeful contraspionajului chinez a defectat în America, scrie Comisarul.ro. Cazul lui Dong Jingwei amintește de cel al lui Ion Mihai Pacepa, care a trădat România fugind în Statele Unite (1978) pe când era numărul 2 în DIE (Direcție de Informații Externe). Presa internațională notează  că înaltul oficial din aparatul comunist de la Beijing a pus pe masa Pentagonului valiza cu toate secretele pandemiei Covid-19.

În China, numele lui Dong Jingwei era extrem de temut, al doilea cel mai periculos personaj din rândurile Partidului Comunist. Fost viceministru al Securității statului și șef al contrainformațiilor în cadrul Ministerului Securității, el a trădat regimul lui Xi Jinping alegând să defecteze tocmai la dușmanul de moarte al Chinei.

Șeful contraspionajului chinez recunoaște tot în privința virusului SARS-CoV-2

Potrivit ABC, trădarea lui Dong Jingwei lasă China descoperită, mai cu seamă că el a plecat în America luând o valiză cu informații despre noul coronavirus. Jurnaliștii american bănuiesc acum că șeful contraspionajului chinez a recunoscut în fața noilor săi protectori faptul că virusul SARS-CoV-2 provine din laboratorul Institutului de Virusologie de la Wuhan.

Cum a fugit din China șeful contraspionajului lui Xi Jinping

Fuga șefului contraspionajului chinez ține capul de afiș al presei de specialitate de câteva zile. Se pare că Dong Jingwei ar fi defectat în luna februarie a acestui an, dar abia acum se vorbește despre acest caz.

Cum a fugit din China șeful contraspionajului lui Xi Jinping? Simplu, el a zburat din Beijing în Hong Kong, iar de acolo spre SUA. A motivat plecarea în America prin faptul că merge să își viziteze fiica, studentă la UCLA (cea mai puternică universitate din California).

Dacă mass-media de stat din China nu scoate un cuvânt despre trădarea lui Dong Jingwei, pe rețelele de socializare au apărut tot felul de speculații. Și nu sunt făcute de orișicine, în spatele lor stau nume „grele” din sistem. De exemplu, publicația Times scrie că Han Lianchao, un activist care a reușit să fugă din China după masacrul din Piața Tiananmen (1989), face dezvăluiri interesante. Concret, Lianchao susține că situația lui Dong Jingwei ar fi fost discutată la întâlnirea sino-chineză din Alaska, prima la nivel înalt după alegerea lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA. Din câte se pare, acolo, la întrevederea din Alaska, Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei, le-a cerut americanilor să-l extrădeze pe Dong Jingwei. Evident, cererea lor a fost respinsă de delegația Washingtonului. Răspunsul dat de americani: șeful contraspionajului chinez nu este la noi, scrie Times!

Care, dintre cei doi liberali, este potrivit pentru a prelua conducerea PNL-ului și pentru a asigura o reformă reală a partidului?

View Results

Loading ... Loading ...
Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.900 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI!