Cu toții știm că ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

Ceea ce mulți nu știm este faptul că Alexandru Ioan Cuza s-a evidențiat, pentru prima dată, în luptele purtate pe „frontul invizibil”, așa cum este cunoscut tarâmul informativ/ contrainformativ, în perioada premergătoare Unirii din 1859. Adversar al Unirii, caimacamul Moldovei, Nicolae Vogoride, a falsificat alegerile pentru Adunarea ad-hoc. Într-o bogată corespondență cu ambasada Turciei la Londra, cu reprezentantul Moldovei la Constantinopol și cu rudele sale, el și-a prezentat pe larg activitatea desfășurată împotriva unirii celor doua țări române. Serviciul de informații al unioniștilor, din care făceau parte, printre alții, Alexandru Ioan Cuza, Cezar Liebrecht și Grigore Alevra, a interceptat scrisorile compromițătoare și le-a publicat în presa franceză, ceea ce a provocat nu numai un scandal internațional (Franța a amenințat Imperiul otoman cu ruperea relațiilor diplomatice), ci și anularea alegerilor falsificate.

În contextul multiplelor sale preocupări pentru făurirea unui stat național modern, Alexandru Ioan Cuza a avut în vedere, imediat după alegerea sa ca domn al Principatelor Unite (24 ianuarie 1859), organizarea unei structuri informative la nivelul cerințelor epocii. Culegerea de informații militare în România a fost legiferată la 12 noiembrie 1859, atunci când domnitorul Alexandru Ioan Cuza (24 ianuarie 1859-11 februarie 1866) a înființat Statul Major General al Armatei, prin Înalt Ordin de Zi nr. 83, în cadrul căruia funcționa Secția a II-a. Aceasta reprezintă primul organ de informații al armatei române și a fost încadrată cu sublocotenentul Gheorghe Slăniceanu și sublocotenentul Ștefan Falcoianu, care vor deveni, ulterior, generali și miniștri de război.

În continuare, după desființarea Statului Major General al Armatei (1865), activitatea culegerii de informații militare s-a desfășurat în cadrul Direcției 1 din Ministerul de Război (1865-1867), Depozitului General de Război (1867 si 1870-1882), Statului Major General (1867-1870) și Marelui Stat Major (din 1882, an în care a fost înființat), scrie historia.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.