Daniela Iuliana Toba, fosta consiliera in trei institutii militare majore din statul roman, prezinta o imagine deplorabila a sistemului militarizat in contextul in care generalul in rezerva Nicolae Ciuca a fost desemnat pentru functia de prim-ministru. „In institutiile militare romanesti nu exista avansari pina la esaloanele superioare pe criterii de experienta sau competenta, ci strict pe criterii de pupincurism, turnatorie si cirlige politice”, subliniaza Toba.

„Am lucrat in trei institutii militare: in MApN, la cabinetul sefului Statului Major General, in SPP, la cabinetul directorului si in STS la biroul de relatii publice. Am interactionat in variate forme cu celelalte structuri militare ale statului. Cu acesta experienta in poala scriu acum. Si cu multa amaraciune.

Nu, oameni buni, civili si naivi, institutiile militare din tara asta sint departe de a fi ceea ce credeti voi ca sint sau ceea ce ar trebui sa fie. Institutiile militare din tara asta nu sint nici disciplinate, nici eficiente, nici patriote, nici inteligente, nici demne… Sint niste organizatii anchilozate, imbicsite, birocratizate la maximum, saturate de nepotisme si sinecuri, burdusite cu incompetenti si complet aservite politic.

Am vazut prea multe spinari de colonei si generali inclinindu-se la pamint in fata unor derbedei politici, am vazut prea multa lasitate de jos in sus si de sus in jos, am vazut prea multi sefi si sefuti mintindu-si superiorii in chestiuni de serviciu importante sau tratindu-si subalternii ca pe sclavi, am vazut prea multa lene si prea multa lehamite pitite sub munti de birocratie inutila, am vazut prea multe intentii bune facute praf de incompetenti cu pozitie de decizie, am vazut prea multi profesionisti iesind din sistem cu sila-n git, am vazut prea multe achizitii dubioase, am vazut prea multa fuga de responsabilitate si prea multa brambureala.

Iar faptul ca institutiile militare au stat mereu ascunse sub lacat in tarcul activitatii clasificate, acest lucru a contribuit din plin la transformarea lor in ceea sint azi: niste entitati bugetofage, nevertebrate, decerebrate, cu citeva exceptii punctuale cu misiuni clare in teren, gen pompierii, jandarmii, ofiterii de protectie persoana, brigada 2 infanterie, unele structuri de prin serviciile de informatii si alte citeva.

In loc de concluzie, ca nu poate fi vreuna la o astfel de postare, in institutiile militare romanesti nu exista avansari pina la esaloanele superioare pe criterii de experienta sau competenta, ci strict pe criterii de pupincurism, turnatorie si cirlige politice. Au existat si militari competenti care au reusit sa razbata cit de cit in ierarhie, dar drumul lor n-a ajuns prea departe. 

E suficient sa vedeti ciurda de tovarasi si tovarase carora li s-au instelat epoletii la 40 de ani sau chiar mai devreme, pusi in functii inalte in sistem dupa ce au fost plimbati prin fabricile de diplome tot ale sistemului ca sa para ca stiu limba romana, dar care n-au intrat un minut intr-un poligon de pregatire.

Si da, exista si citiva generali, putini, care si-au meritat stelele, insa simplul fapt ca au tacut, in timp ce in jurul lor institutiile militare se naruiau, se deprofesionalizau, se cangrenau de la an la an, nu ii face cu nimic mai breji ca ceilalti de carton. Cit priveste patriotismul, demnitatea, curajul, onoarea, cinstea, toate acestea in sistem sint doar vorbe. Vorbe goale.

Si doar civilii necunoscatori ai sistemului pot crede azi ca Ciuca este vreo solutie la dezastrul care abia incepe in Romania. Ciuca e doar o scula obedienta, cu o cariera fardata si cu un caracter pus la indoiala chiar de catre cei cu care a lucrat, o scula culeasa din sistem pentru a executa ordine fara a pune intrebari. Atit”, a scris Toba.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind desemnarea lui Nicolae Ciuca in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern, a informat Administratia Prezidentiala.

Nicolae Ciuca a fost propunerea PNL pentru aceasta functie, la consultarile cu seful statului.

Dacă președintele Iohannis ar fi suspendat, cum ați vota la referendumul de demitere?

View Results

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 18.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

1 COMENTARIU

  1. Facui si io armata.Acu …hahaaaa…..42-43 de ani,erau doi oameni pi pamant .Unul era cu grade si io.soldatul roman.obedient de nevoie,fara initiative ca erau taiate din start,cuminte si ascultator,nu slugarnic ,da diferenta era insignifianta.Lasand gluma la o parte,singurul gradat serios care chiar facea armata in care te simteai camarad,patriot,soldat in adevaratul intales a cuvantului,care nu avea catzai,nici pupincuristi era un sergent [Adam ] infiat de la casa de copii de catre o familie de romani Si un capitan [Ciobanu}In rest erau tot asa cum zice Doamna Toba.Acestia doi erau genul de oameni de la care primei cu placere un ordin ,sil executai intocmai si la timp.De restul te ascundeai ,fugeai ,sau te prefaceai a fi ostas .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.