Comisia Europeana anunta ca a luat nota de motivarea Curtii Constitutionale care a decis ca articolele de lege ce se refera la infiintarea si functionarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie sunt constitutionale. Bruxelles aminteste insa ca legea europeana prevaleaza asupra celei nationale, informeaza RFI.

Comisia Europeana a facut referire si la decizia recenta a Curtii de Justitie Europene care arata ca Romania trebuie sa respecte recomandarile facute de Bruxelles in cadrul Mecanismului de Verificare si Cooperare (MCV).

Curtea Constitutionala a motivat insa ca „prioritatea de aplicare a dreptului UE nu trebuie perceputa in sensul inlaturarii sau desconsiderarii identitatii constitutionale nationale”.

La aceasta, Comisia Europeana raspunde ca, dimpotriva, legea europeana prevaleaza intotdeauna asupra celei nationale si ca deciziile Curtii Europene de Justitie sunt constrangatoare pentru toate tribunalele si instantele statelor membre.

„Asa cum am amintit-o mereu si chiar de curand, prioritatea de aplicare a dreptului UE este un soclu fundamental al ordinii juridice comunitare, ca si faptul ca deciziile Curtii Europene de Justitie sunt obligatorii si trebuie aplicate de curtile nationale”, a adaugat purtatorul de cuvant al institutiei, Dana Spinant.

„Curtea de Justitie a UE, Comisia Europeana, 2 membri CCR, trei asociatii de magistrati, 25 de asociatii neguvernamentale si grupuri civice spun ca dreptul european prevaleaza dreptului national, fie el chiar la nivel constitutional. 7 membrii CCR si trei asociatii de magistrati spun ca nu e asa. Cine are dreptate, dpdv juridic?”, a reactionat judecatorul Cristi Danilet fata de anuntul Comisiei Europene. 

Care, dintre cei doi liberali, este potrivit pentru a prelua conducerea PNL-ului și pentru a asigura o reformă reală a partidului?

View Results

Loading ... Loading ...
Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.900 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here