Președintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la activitatea de bilanț pentru anul 2021 a Serviciului Român de Informaţii, scrie G4Media.ro.

Anunțul cu participarea președintelui a fost făcut de Administrația prezidențială, cu doar câteva minute înainte de începerea ședinței, la ora 12.00. Ședința a avut loc la sediul SRI.

Întâlnirea președintelui Iohannis cu conducerea SRI are loc în contextul scandalului privind legile securității naționale.

Directorul SRI, Eduard Hellving, a făcut vineri prima declaratie de presă în legatura cu pachetul de legi privind securitatea națională. Este prima luare oficială de poziție a unui șef de serviciu secret, după ce G4Media.ro a publicat proiectele de legi, care sporesc semnificativ puterile serviciilor de informații.

Hellvig a refuzat să discute despre conținutul proiectelor de legi, spunând că le va comenta ”abia după ce acestea vor fi asumate în cadrul procesului legislativ”. El și-a început discursul sugerând că doar SRI ar fi vizat de dezbaterile din societate, spunând că ”dezbaterea este centrată doar pe SRI, ceea ce poate da de gândit”.

Șeful SRI nu a dat informații nici despre cine a elaborat proiectele de legi, deși reprezentanții SIE declaraseră marți pentru publicația UmbrelaStrategica.ro că SIE a fost consultat în acest proces de Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului. Hellvig nu a spus nimic despre conținutul proiectelor de legi.

Directorul SRI a blamat apoi fenomenul ”securismului”, despre care a spus că ”este bine reprezentat în prea multe medii ale societății”, fără să explice la ce medii se referă.

Șeful Serviciului Român de Informații a spus că ”este o idee total greşită ca în anul 2022, serviciile de informaţii din România ar putea să revină la modelul fostei Securităţi, pentru că acel model era unul care ținea de regimul comunist totalitar, un regim recunoscut universal drept criminal, impus de o putere străină și total opus unei societăţi care îşi doreşte libertate, prosperitate şi siguranţă”.

La finalul bilanțului, președintele Iohannis, premierul Ciucă și Eduard Hellvig au refuzat să facă declarații în fața presei.